Puigdemont abans d'una roda de premsa a Argelers
POLÍTICA

Carles Puigdemont, en mans de la militància d'ERC

La temptadora possibilitat d'enviar Junts a l'oposició pot decantar la balança

ERC ha aprovat l'acord d'investidura amb el PSC que ara haurà de ser ratificat per la militància. Després d'una reunió maratoniana de deu hores, els republicans van confirmar el pacte per investir Salvador Illa, que inclou un 'concert econòmic solidari' perquè Catalunya pugui recaptar els seus impostos i sortir del règim comú de finançament.

A la decisió han confluït diversos factors, com la crisi interna d'ERC i el risc d'unes noves eleccions, però també i sobretot la seva guerra particular amb Junts.

Cal recordar que a les eleccions del 12 de maig Junts va donar el sorpasso a ERC amb 15 diputats més. Amb aquest preacord, Esquerra aconsegueix recuperar la iniciativa i deixar Junts a l'oposició i Carles Puigdemont en una posició més delicada si és possible.

La situació de l'expresident ja era complicada, amb l'amnistia a l'aire i debatent-se si tornar a Catalunya -arriscant-se a ser detingut- o tornar a trair a la seva paraula. Fins a l'últim moment ha intentat utilitzar la carta del seu retorn per boicotejar les negociacions amb el PSC. L'acord d'investidura deixa ara el futur de Carles Puigdemont en mans de la militància d'ERC.

En mans de la militància d'Esquerra

Si la militància avala el preacord, enviarà definitivament Junts a l'oposició i deixarà a l'aire el futur de Carles Puigdemont. La seva figura ja està molt qüestionada dins la formació i la investidura d'Illa el deixaria encara més debilitat. El sector convergent de Junts considera que la figura de Puigdemont està esgotada i els ha portat a l'aïllament i la irrellevància política, cosa que es confirmaria amb la investidura de Salvador Illa.

Marta Rovira i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una imatge difuminada del Parlament de Catalunya

Sense poder territorial, quatre anys més d'oposició representaria un cop dur per a un partit acostumat a governar. Els sectors conservadors de Junts demanen un canvi de rumb que rellanci el partit com a alternativa de govern d'ordre i fiable. La militància d'ERC ara té la possibilitat d'enviar Junts a l'oposició, i això pot acabar decantant la balança en la decisió final.

A més, el simple fet que el futur acabi depenent de la militància d'ERC suposa una humiliació per a Carles Puigdemont. I només deixa una sortida desesperada.

A Puigdemont ja només li queda tornar

A l'acte d'Elna d'aquest dissabte passat, Carles Puigdemont va anunciar la intenció de tornar a Catalunya. Durant les darreres setmanes s'ha debatut entre quedar-se al sud de França per evitar la detenció o creuar la frontera per tornar a Catalunya.

Ara, amb Salvador Illa a un pas de la Generalitat, a Puigdemont no li queda cap altra opció que tornar per salvar el seu projecte polític. Junts fa temps que prepara un retorn messiànic que torni a mobilitzar l'independentisme i l'aglutini al voltant de la figura de l'expresident. Serà l'única manera de condicionar la legislatura d'Illa i retratar ERC com a traïdors.

El seu entorn dóna per fet que serà detingut, però fins i tot això pot jugar a favor seu. La pregunta és si l''efecte retorn' i el martiri de l'empresonament n'hi haurà prou per revertir la difícil situació del partit. Això planteja un altre dilema per a Carles Puigdemont, que té a veure amb la seva relació particular amb el PSOE de Pedro Sánchez.

Un altre dilema per a Carles Puigdemont

L'acord d'ERC amb el PSC no només condemna Junts a l'oposició a Catalunya sinó que també els debilita a Madrid. Esquerra recupera la categoria de soci preferencial al Govern de Pedro Sánchez. Junts segueix tenint la clau, però fer caure el govern ja no sembla una cosa tan avantatjosa.

Amb totes les seves contradiccions, la posició de força de Junts a Madrid és la darrera escletxa de poder que els queda. Forçar unes noves eleccions en què tant ERC com Junts podrien continuar perdent diputats no sembla una bona opció. Però Calres Puigdemont és impresible, i podria veure les noves eleccions com un cop al PSOE per condicionar el govern de Salvador Illa i sacsejar el panorama polític.

El problema per a Puigdemont és que cada vegada està més acorralat, i fa la sensació que prengui la decisió que prengui té les de perdre. I el que és pitjor, malgrat tenir 15 diputats més sembla tornar a estar a la mercè d'ERC.

➡️ Política

Més notícies: