Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

El Consell de la República, un altre fracàs de Puigdemont

Els esdeveniments de la setmana deixen l'entitat de Puigdemont a un pas de l'abisme

Carles Puigdemont vol tornar a ser el tòtem de l'independentisme. No sembla que ho aconsegueixi aquesta vegada, però està disposat a fer funambolismes per aconseguir-ho . És de suposar que veu el camaleònic Pedro Sánchez sobreviure a Madrid per sorpresa de tothom i vol fer el mateix aprofitant la conjuntura. El problema és que Carles Puigdemont ja ha emprenyat molt els seus i la polarització a Catalunya s'ha suavitzat de manera que no hi ha bretxa d'oportunitat per al de Waterloo.

En català dirien això que no es pot estar a missa i repicant. Un no pot jugar a la governabilitat del Regne d'Espanya de dia i presidir el Consell de la República de nit. Bé, poder, pot, però és evident que el recorregut és limitat.

Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats

Si es confirma que Carles Puigdemont escull la via del pacte amb el PSOE per tornar-hi, el Consell de la República té els dies comptat. No és que aquesta entitat tingués massa recorregut ni que avui dia tingui algun tipus de pes o importància, és cert. Però era un quiosquet d'aquells que li agraden a Puigdemont, amb gent pagant quotes i obeint el gran líder. El problema és que els membres es creien que era una eina de debò per fer la República.

Héctor López Bofill, un dels homes de Puigdemont a Catalunya, marcava el full de ruta del Consell el 2021. Segons el polític, “quan el Consell per la República, a través de la majoria de l'assemblea de representants, comenci a articular les estructures que facin efectiva la República fora de les urpes del Regne d'Espanya, ja no riuran tant”.

Només dos anys després, Carles Puigdemont no només no ha articulat res, sinó que és el nou soci prioritari del futur govern espanyol. La República segueix tan lluny com estava, però en canvi l'expresident és a punt de tornar a Catalunya. Serà difícil que continuï articulant un discurs sobre la confrontació, la independència i els seus contes xinesos, és cert.

Com també és veritat que al Consell de la República li quedaran quatre telenotícies en el millor dels casos. Al pitjor escenari, seran nous friquis, com ha passat a l'ANC, els encarregats de presidir la guingueta i quedar per tocar la guitarra. El que queda clar és que el Consell és un altre dels fiascos de Carles Puigdemont, el nou amic íntim de Pedro Sánchez . Com canvien les coses, eh?

➡️ Política

Més notícies: