Fotomuntatge amb una presó de fons i el braç d'una activista amb una bandera associada a la comunitat transsexual
POLÍTICA

Caos a les presons pels presos trans

Els funcionaris demanen urgentment una reglamentació clara

Els experts ja van advertir dels problemes que causaria la Llei Trans a les presons. Els centres penitenciaris són espais amb un règim especial que exigeix adaptar cada norma per garantir la seguretat. El Govern va aprovar la llei d'igualtat real i efectiva per a les persones trans sense tenir en compte les presons.

Des dels sindicats adverteixen que hi ha uns llimbs legals que han portat al caos perquè els funcionaris no saben com actuar. Interior va prometre l'articulació d'un nou règim, que de moment no ha arribat. Els funcionaris de presons demanen una reglamentació clara i urgent per evitar més problemes.

L'abús de presoners que aprofiten les escletxes de la llei està portant baralles, desobediència i agressions. En declaracions a ABC, Jorge Vilas, del sindicat CSIF, adverteix que “no és un problema dels treballadors i la seva actuació amb un pres trans. Sinó que no tenim clar què podem fer i què no”.

Només cal una declaració

Davant del triomfalisme del Govern, diverses associacions feministes van alertar dels conflictes que portaria la Llei Trans. Per exemple, a l'esport, on un home que ha canviat de sexe pot competir en competicions femenines. O a les presons, on els presos transsexuals poden sol·licitar el canvi a la presó de dones.

Irene Montero rient al Congrés dels Diputats

La Llei Trans es basa en el concepte de “gènere sentit”, és a dir, que desvincula el gènere del sexe per vincular-lo a allò que la persona sent. Només cal una declaració perquè un home s'identifiqui com a dona. Això permet accedir als espais reservats per a les dones als centres de reclusió.

Segons el reglament penitenciari vigent des de 2006, “les persones la identitat sexual oficial de les quals no concordi amb la seva identitat psicosocial de gènere, poden sol·licitar un canvi de mòdul”. La direcció de la presó ha de decidir en un termini de tres mesos si accedeix al canvi. Per a això s'ha de basar en informes mèdics i psicològics, a més dels antecedents sexuals.

Problemes de convivència

Amb la nova Llei Trans, n'hi ha prou que el pres sol·liciti un canvi de sexe al Registre Civil per completar el procés de transició. Sense necessitat d'informes psicològics, el pres trans pot demanar llavors el canvi de destinació.

Els canvis de mòduls donen lloc a greus problemes de convivència. Aquest mateix any, una presa trans va mantenir relacions sexuals amb una interna a la presó de Fontcalent, Alacant. Tot i les sospites d'embaràs, aquest va quedar descartat i van tornar a la secció d'homes.

En aquests moments hi ha 79 transsexuals a les presons espanyoles, sobre un total de 46.468 presos. Es tracta d'un percentatge molt baix, que no eximeix del temor dels funcionaris que hi hagi un efecte crida.

Efecte trucada

En altres països on s'ha aplicat la llei trans, hi ha hagut una allau de peticions de canvi de sexe a les presons. El motiu, accedir a millors condicions o un tracte més favorable. Però a diversos penals s'han produït abusos d'aquests presos trans a internes i funcionàries.

A Institucions Penitenciàries, de moment, es resisteixen al canvi automàtic de mòdul. Seguiran amb les avaluacions cas per cas i basant-se en principis com el rigor científic i la seguretat.

➡️ Política

Més notícies: