Taula del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Els Comuns defensen que la presidència del Parlament sigui per a ERC

Jaume Asens pren partit públicament en plenes negociacions per decidir qui presideix la Mesa

Les negociacions per acordar qui es queda amb la presidència del Parlament de Catalunya segueixen en marxa. Dilluns es votarà a la cambra la segona màxima autoritat institucional de la política catalana. I, per ara, tot apunta que serà per al PSC o per a ERC.

A E-Notícies ja us hem explicat quins són els escenaris que hi ha en aquests moments. En línies generals, les opcions que semblen tenir més força són les d'una Mesa acordada pel PSC, ERC i Comuns, l'anomenada 'Mesa antirepressiva' acordada per Junts, ERC, Comuns i la CUP o una amb majoria processista, encara que s'intueix més complicada.

En qualsevol cas, els comuns ja s'han pronunciat públicament. I les seves preferències passen per una Mesa pactada entre ells, el PSC i ERC perquè "una suma progressista és viable", ha anunciat avui Jaume Asens, número 2 de Sumar per a les eleccions europees.

Fotografia del polític de Catalunya a Comú, Jaume Asens, fent un míting

Aquest acord podria permetre a Esquerra quedar-se amb la presidència. Un escenari que Jaume Asens ja ha deixat clar que “no ens desagrada”. A més, ha recordat que "la nova presidència no ha de ser necessàriament en mans del PSC". Aquestes paraules d'un dels pesos pesants dels Comuns reflecteixen la voluntat del seu partit de conformar una majoria progressista al Parlament. Una mateixa majoria, per cert, que també volen per a la investidura de Salvador Illa.

Sumant les tres forces, el PSC, els Comuns i ERC arribarien als 68 vots necessaris tant per decidir qui presideix el Parlament com per proclamar el líder socialista com a nou president de la Generalitat. Això sí, a Esquerra encara s'estan debatent si donar suport a Salvador Illa en aquesta investidura. El que sembla clar és que, si ho fan, difícilment serà amb una coalició. I és que la seva prioritat passa per quedar-se a l'oposició i així refer-se de les últimes patacades electorals que han patit, sense haver d'assumir responsabilitats de govern.

Abans de la investidura, però, es decidirà la Mesa del Parlament. Serà aquest dilluns a partir de les 16.00 hores quan es votarà a la cambra catalana qui presidirà la institució i, per tant, coneixerem quins són els primers pactes a Catalunya després del 12-M. Una votació que servirà de termòmetre per intuir com es troben les negociacions per a la investidura.

➡️ Política

Més notícies: