Muntatge amb un primer pla de Clara Ponsatí i Carles Puigdemont
POLÍTICA

El dia que Clara Ponsatí va enterrar el procés

La seva crítica a l'estratègia de Puigdemont desemmascara el processisme

El processisme català és l'estratègia consistent a dilatar indefinidament la culminació de la independència de Catalunya. Es duu a terme mitjançant distraccions que desvien l'objectiu real, per consolidar així el modus vivendi de l'elit processista. L'engany i les falses expectatives són, doncs, la benzina del procés.

Mai fins ara un líder processista ho havia expressat amb tanta contundència com ho va fer ahir Clara Ponsatí. L'exconsellera d'Educació va enterrar ahir el procés amb una dura crítica a l'estratègia de l'exili traçada durant tots aquests anys per Carles Puigdemont. I ho va fer just al costat de l'atònit expresident.

Ponsatí enterra el procés

Puigdemont i Comín van afirmar que la sentència del TGUE que els treu la immunitat no és el final, “sinó just al contrari”. En canvi, Ponsatí es va desmarcar de la seva línia i va parlar categòricament de final d'etapa.

No és la primera vegada que l'exconsellera fugada es mostra crítica amb els companys de viatge. Però això d'ahir marca un abans i un després i obre una esquerda important al nucli de Waterloo, tocat de mort per la sentència judicial. De fet, pesos pesants del seu partit s'han afanyat a criticar les seves paraules.

Ponsatí ha carregat contra “l'especulació recurrent que les sentències europees portarien a la tornada del president Puigdemont”. Va criticar les “falses expectatives” generades i va demanar acabar amb “aquesta constant fugida d'estudi”. "Cal deixar d'alimentar falses il·lusions que amb les tàctiques judicials aconseguirem la llibertat", va dir.

Alimenta el descontent

Les paraules de Ponsatí són un obús a la línia de flotació de l'estratègia de l'exili construïda per Junts i el Consell de la República. La seva crítica alimenta l'hostilitat d'un sector fastiguejat de l'independentisme contra els partits processistes. Entre ells Junts, un dels grans perjudicats per l'amenaça abstencionista indepe del 23-J.

Primer pla de Clara Ponsatí

De fet, l'atac de Ponsatí va més enllà de la campanya abstencionista i amenaça d'ampliar l'esquerda entre les bases i les elits del procés. Puigdemont cada cop té menys influència i tot el seu tinglado al voltant del Consell de la República s'està ensorrant. La decisió del TGUE i la crítica de Ponsatí no són més que la puntilla.

Puigdemont i Llach reaccionen

Davant d'aquesta por, Carles Puigdemont ha reaccionat iradament recordant a Ponsatí que “és eurodiputada gràcies a l'estratègia que critica”. Ho ha dit aquest matí a RAC1, on ha criticat Ponsatí “pel to, el fons i la forma”. A més, s'ha reafirmat en la seva estratègia, que “amb encerts i errors ha seguit endavant”.

Des del Consell de la República, Lluís Llach ha carregat també contra les declaracions de Ponsatí. Segons ha dit, els exiliats mai no han generat aquestes falses expectatives. "Només han intentat obrir des de l'exili totes les finestres de llibertat col·lectives legals i internacionals".

➡️ Política

Més notícies: