Primer pla del líder de Ciutadans Carlos Carrizosa
POLÍTICA

Ciutadans passa a l'atac contra la Mesa del Parlament: denúncia per prevaricació

La formació taronja acudirà al Constitucional si la Mesa no rectifica la decisió d'admetre a tràmit una llei per declarar la independència

La notícia es gestava durant dies. Vox i C's van denunciar que la Mesa estava considerant admetre a tràmit una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) per declarar la independència. Totes dues formacions van advertir que, en cas de seguir endavant, emprendrien accions legals contra la Mesa i contra la seva presidenta, Anna Erra.

La maniobra de Junts

La votació de la Mesa reflecteix quina és la lògica que hi ha darrere d'aquesta situació. ERC s'ha abstingut i el PSC ha votat en contra, recolzant-se en un informe dels lletrats que adverteix que el Parlament no té aquesta competència. Qui ha votat a favor i ha permès que surti endavant és Junts (i la CUP).

Els neoconvergents han assenyalat que ara mateix no contemplen una declaració unilateral d'independència. Justifiquen el seu vot aleshores dient que s'ha de poder discutir de tot al Parlament. De tot i del mateix: aquesta ILP és idèntica a la que va presentar el 2011 la mateixa plataforma, Solidaritat Catalana. El que va passar el 2011 és un bon recordatori del que ha estat i és el processisme polític.

Va ser la primera ocasió en què el Parlament debatia una declaració unilateral d'independència. Aleshores, manava CiU - o sigui, Junts - i ERC estava a l'oposició, la qual cosa es va traduir en què els convergents es van abstenir i ERC va votar a favor. En un exercici paradigmàtic de processisme dialèctic, Jordi Turull va dir "Que estiguem d'acord amb el què no vol dir que estiguem d'acord ni amb el com ni amb el quan".

I ara, per guanyar focus mediàtic i aprofitar el calador electoral de l'independentisme, Junts aprova fer un ple al Parlament sobre exactament la mateixa llei. L'objecte real d'aquest ple, però, sembla ser el soroll mediàtic, fer-li la competència a ERC i agafar lloc de cara a les autonòmiques.

Ciutadans surt a la càrrega

"Els mecanismes judicials que ens emparaven l’any 2017 per a fer front als qui no creuen en les institucions, l'Estatut i la Constitució espanyola estan desactivats avui per culpa del PSOE", ha dit Carlos Carrizosa. La formació taronja va amb tot contra aquest nou malabar processista. De passada, aprofiten l'ocasió per atacar també el PSC.

El mateix Carrizosa ha assenyalat que el més probable és que la possibilitat de “reconsideració” que donen a la Mesa no serveixi per a res. Per això, ha assenyalat que davant de la previsible falta d'acció de la fiscalia seran ells els que acudeixin als tribunals.

D'altra banda, Carrizosa ha carregat contra els socialistes i, en particular, contra el PSC. Ha apuntat que tot això és possible gràcies al “beneplàcit del PSOE i el silenci del PSC”. Per part seva, la formació de Salvador Illa ha votat en contra de la resolució d'admetre a tràmit aquesta ILP.

D'altra banda, Ciutadans estableix un paral·lelisme amb l'any 2017 i fins i tot consideren que la situació actual és pitjor. “No havíem tingut una tramitació tan flagrantment il·legal des de l’any 2017 i ha estat quan el Govern de Sánchez ha donat impunitat al separatisme quan es repeteixen atemptats contra la convivència entre tots els catalans”. I posa com a exemple el que va passar el 2017 amb Carme Forcadell, quan la Fiscalia sí que va actuar d'ofici.

➡️ Política

Més notícies: