Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció
POLÍTICA

El Parlament passa de Vox i Ciutadans: tramitarà una ILP per declarar la independència

La Mesa del Parlament admet a tràmit gràcies als vots de Junts una Iniciativa Legislativa Popular per declarar la independència de Catalunya


Junts no perd cap oportunitat per ser el protagonista mediàtic. Ara, ho ha aconseguit admetent a tràmit al Parlament una llei per declarar la independència i que és idèntica a una altra del 2011. Per la seva banda, ERC s'ha abstingut i Vox i C's ja van avisar que si això passava emprendrien accions legals.

La Mesa de Junts

La Mesa del Parlament ha desoït les amenaces de Vox i Ciutadans. És a dir, que el conflicte està assegurat. El cas és que les dues formacions van denunciar a les xarxes que la Mesa estava considerant admetre a tràmit la proposta d'una plataforma - Solidaritat Catalana - per declarar la independència.

I al final, la Mesa ha admès a tràmit aquesta ILP (Iniciativa Legislativa Popular). Junts ha votat a favor, la CUP també, ERC s'ha abstingut i el PSC hi ha votat en contra. A tot això, hi ha un informe dels lletrats del Parlament que assenyala que Catalunya no té competències en aquesta matèria.

En qualsevol cas, el processisme de Junts fuig cap endavant i la llei es debatrà al ple del Parlament si la proposta aconsegueix 50.000 signatures. La clau és la jugada de Junts: alhora que diuen que una DUI no està en els seus plans, diuen que s'ha de poder parlar de tot al Parlament. Això suggereix una maniobra dels neoconvergents per adquirir més focus mediàtic.

Per la seva banda, Vox i C's ja van avisar amb declaracions molt dures que, si això passava, anirien fins a les conseqüències legals. Vox va parlar de “fer servir tots els mitjans legals contra la taula” i Carlos Carrizosa no va dubtar a parlar "d'accions penals” contra la presidenta Erra.

Més procés

Més enllà del soroll de disseny de Junts amb aquest assumpte, s'evidencia que la Mesa del Parlament opera al marge del conjunt dels grups parlamentaris. Concretament, al marge de les formacions constitucionalistes, que durant les passades setmanes han protagonitzat multitud de desacords amb la presidenta Erra.

Primer pla d'Anna Erra

La llei que es proposa és, en última instància, un destil·lat de processisme. En teoria, facultaria el Govern de torn per demanar suports i aconseguir el reconeixement internacional. Així com per declarar unilateralment la independència si tinguessin suports majoritaris al Parlament.

La norma és idèntica a la que es va presentar fa 13 anys al Parlament per part de Solidaritat Catalana, que aleshores tenia grup parlamentari i, per tant, no va haver de passar pel filtre jurídic. El mateix Parlament va votar en contra de la proposta de llei per independitzar Catalunya. La versió de Junts aleshores, CIU, es va abstenir i ERC va votar a favor. Caldrà veure què fa Junts aquesta vegada.

➡️ Política

Més notícies: