Muntatge de Carlos Carrizosa i Jordi Cañas amb el logo original de Ciutadans
POLÍTICA

Ciutadans conté l'alè en una setmana clau: què passarà després del 9-J

Després de la seva desaparició del Congrés i del Parlament, són moltes les veus internes que parlen de refundació

Tot i que molts espanyols veuen les eleccions europees amb el desinterès que provoca la distància, els resultats del 9 de juny tindran també un impacte en la política nacional. Sobretot en el cas de Ciutadans, que s'hi juga molt més que la seva presència a Europa. Després de la seva desaparició del Congrés, el juny del 2023, i del Parlament, el 12 de maig passat, són moltes les veus internes que ja parlen de refundació.

El mateix candidat de Cs a les europees, Jordi Cañas, proposa la refundació del partit en un nou projecte que ocupi el seu mateix espai. Tot i que assegura que no es dissoldran passi el que passi diumenge, també reconeix que ha arribat el moment de plantejar-se canvis urgents per evitar la desaparició. Mantenir representació a Europa és fonamental perquè els darrers resistents del partit puguin seguir defensant els seus postulats en un espai cada cop més reduït.

Imatge de Jordi Cañas, portaveu polític de Ciutadans, entrevistat als micròfons d'ACN

La presència de Fernando Savater i Adrián Vázquez, ex tots dos de Cs, als actes de campanya del PP, simbolitzen el procés d'absorció dels taronges pels blaus. Però també, a la inversa, mostren la resistència dels que com Carlos Carrizosa o el mateix Jordi Cañas es van oposar a la fusió de sigles per concórrer a les europees. Una fusió que va intentar dur a terme Adrián Vázquez des de la presidència del partit, però que va acabar fracassant abans que ell mateix abandonés per anar-se'n al PP.

Europa, feu clau

La pèrdua progressiva de diputats a Espanya ia Catalunya van obrir una esquerda important al partit, no només per la crisi de confiança sinó també per la pèrdua d'actius econòmics. La seva presència a l'Eurocambra és important, doncs, a nivell econòmic. El partit va reservar alguns actius per a aquesta campanya, i espera recuperar-los amb escreix amb l'obtenció de diversos eurodiputats.

Però també és fonamental per a la consolidació de la posició que Ciutadans, que veuen com un dic de contenció davant del processisme, d'una banda, i el radicalisme de Vox, de l'altra. Va ser el número dos de les llistes, Javier Nart, que va alertar a E-Notícies del perill de l'auge dels partits identitaris que venen “falses solucions a problemes veritables” . Per això els actuals dirigents de Cs reivindiquen el seu paper de centralitat, per recuperar un espai que els darrers anys ha estat arrossegat cap a la dreta per Vox i el PP.

No ho tindran fàcil, ja que moltes enquestes els situen fora de l'Eurocambra, i les més optimistes, com el mateix CIS, els donen entre 1 i 2 eurodiputats. Ara en tenen set, i la seva gran esperança és precisament l'avantatge que ofereix la circumscripció única que els va permetre desembarcar el 2014 amb dos eurodiputats. Per aconseguir uns bons resultats necessiten que els votants espanyols reconeguin el seu projecte com a necessari en un moment especialment transcendent per a Europa.

El risc de desaparèixer

A Ciutadans no estan preocupats per la fugida de dirigents al PP. Creuen que mentre hi hagi resistents com Nart, Cañas o Carrizosa per defensar les seves idees, hi haurà un espai per lluitar com és el del liberalisme. Però Cs lluita contra una altra realitat que és la fragmentació del seu espai, amb el sorgiment de noves opcions com el partit d'Edmundo Bal, Nexo Plataforma, o el de Fernando Igea, Esquerra Nova, tots dos ex de Ciutadans.

A més, hi ha altres partits nous com el moviment d'Alvise Pérez, S'Acabó la Festa (SAF), o Iustita Europa, que lluiten per entrar també a l'Eurocambra. En definitiva, un espai molt repartit que resta possibilitats a Ciutadans i converteix la seva permanència a Europa gairebé en una gesta. Aquesta opció, la de quedar-se fora també d'Europa, obligaria a replantejar-se'n malgrat la voluntat de resistència dels seus líders.

Després d'haver estat el partit més votat a Catalunya i haver tingut la clau de la governabilitat a Espanya, el pitjor que pot passar a Ciutadans és acabar sent una força residual. Quedar fora d'Europa els restaria qualsevol presència institucional, i això seria la finalitat definitiva de la formació. La realitat és que en la polarització política actual a Espanya, amb la lluita entre el sanxisme i el PP-Vox, l'espai liberal ha quedat totalment fulminat.

➡️ Política

Més notícies: