Primer pla de Javier Nart portant ulleres i amb el logo de Ciutadans al fons
POLÍTICA

Javier Nart: 'La qüestió migratòria a Europa no se soluciona amb bonisme'

Entrevista al número 2 de Ciutadans a les eleccions europees del proper 9 de juny

Javier Nart és periodista, advocat, escriptor i actual eurodiputat i membre de la subcomissió de Seguretat i Defensa del Parlament Europeu. També és el número 2 a les llistes de Ciutadans per a les eleccions europees del proper 9 de juny. I a E-Notícies hem parlat amb ell d'aquests comicis, del present i futur de Ciutadans i dels reptes que té actualment Europa com la immigració, la guerra o les relacions amb Israel.

#16 JAVIER NART (Ciudadanos) - El motivo de mi presencia en las listas de Ciudadanos

'Tinc la certesa que Ciutadans serà al Parlament Europeu la propera legislatura'

Després de patir diverses patacades electorals, Ciutadans afronta les eleccions del 9-J amb la intenció de mantenir la seva representació al Parlament Europeu. Tot i que la formació liberal sembla estar a l'alça, les enquestes encara no pronostiquen que puguin ser a Estrasburg els propers cinc anys. Tot i això, Javier Nart té “la certesa que estarem al Parlament Europeu” i fins i tot vaticina que “crec que traurem dos o fins i tot tres” eurodiputats.

“Fa 10 anys, quan jo vaig sortir[escollit]eurodiputat per Ciutadans, ens donaven zero diputats i en vam treure dos”, recorda. En aquest sentit, no creu que els afecti la fugida d'alguns dels seus diputats actuals a Europa cap al Partit Popular.

Això sí, no dubta a criticar Adrián Vázquez, exsecretari general dels taronges i ara a les llistes del PP. “És una persona extraordinàriament fidel i lleial a si mateix”, assegura, i li recorda les seves declaracions “dient que el PP portava la corrupció al seu ADN i que els que entraven al PP ja sabien al que anaven”. A parer seu, “la definició de si mateix l'ha fet ell”.

'L'objectiu és frenar Junts i Vox'

Per a Javier Nart, aquestes eleccions no són a vida o mort per a Ciutadans. I reivindica el vot a la seva formació negant que aquests comicis siguin un plebiscit ni Feijóo ni Pedro Sánchez. A l'hora de defensar la importància de la presència de Cs a Europa, Nart explica que, sense ells, la representació espanyola al grup liberal (Renew Europe) tornarà a recaure al PNB i, potser, a Junts.

Nart recorda que Ciutadans va aconseguir fer fora de Renew Europe el PDeCAT pels seus casos de corrupció. En aquest sentit, creu que, sense ells, els seus hereus (Junts) podrien tornar, cosa que considera “letal per a Espanya”. I també adverteix que un grup liberal en què la representació espanyola recaigui al PNB i Junts podria “provocar un acostament del PP” a l'eurogrup de Conservadors i Reformistes (on hi ha Vox). De fet, “el motiu pel qual estic a les llistes” és frenar tant Junts com Vox.

'Tenim un problema d'immigració que cal fer-hi front des de la realitat, no des del bonisme'

Javier Nart parla clar respecte a la qüestió migratòria, un tema molt important actualment a Europa i que es preveu que ho continuarà sent els propers anys. Segons ell, l'auge dels partits identitaris al continent ve de “la formulació de falses solucions a problemes veritables”. I creu que “tenim un problema d'immigració que cal fer-hi front des de la realitat, no des del bonisme”.

Pla mitjà de Javier Nart en un míting subjectant un micròfon i portant una jaqueta blava

Per evitar que els immigrants “es juguin la vida per arribar a Europa”, Nart proposa deixar clar que “seran tornats”. Cosa que considera que “no és una mesura cruel, és una mesura que evita el patiment”. I critica que el missatge que s'envia actualment des d'Europa sigui el de “jugui's la vida, que si vostè arriba, l'acceptem sempre que vostè s'hagi jugat la vida”. El número dos de Ciutadans pensa que Europa “no ens podem fer càrrec de tots els que fugen de manca d'oportunitats. No hi caben tots”.

A l'hora de cercar solucions, Javier Nart proposa anar a la realitat del problema i fer polítiques d'“ajuda al desenvolupament local” dels països d'origen d'aquests immigrants. Això sí, una “ajuda que vagi directament a les comunitats locals perquè, si ho lliurem a gran part dels governs del tercer món, aquests diners tornaran a Europa als bancs suïssos”.

Reconeix que això és “extraordinàriament difícil perquè el ministre del ram no vol que els diners vagin directament a la comunitat i passi pel ministeri”, però que aquest és el camí a seguir, més enllà de tenir consciència que “Europa no és la solució del món”.

Futur bèl·lic a Europa

Javier Nart, membre de la subcomissió de Defensa i Seguretat del Parlament Europeu, no creu que Europa camini cap a un futur bèl·lic. "L'OTAN és una barrera infranquejable i Rússia ja sap quina serà la resposta si penetra dos quilòmetres a Estònia o Polònia", explica.

També defensa que Europa no ha d'avançar cap a una economia de guerra. "No cal fer més despesa militar" en general, assegura. Però sí que ho han de fer “els que han gastat menys, com Espanya”. Per Nart, el que ha d'augmentar a la Unió Europa és “la capacitat de resposta autònoma” i la “coordinació estratègica militar”. Cosa que “no significa estar en contra o sense els Estats Units”. Al revés, considera que cal reforçar les “aliances” perquè “l'OTAN és un pilar molt important”, però sense fer “seguidisme”.

'Estic absolutament a favor del reconeixement de Palestina'

Javier Nart també és expert en el conflicte araboisraelià. Ell es mostra “absolutament a favor del reconeixement de Palestina”, però critica que Pedro Sánchez hagi “utilitzat el conflicte al seu servei per intentar tapar coses que el preocupen profundament com el cas de la seva dona”.

Molt crític amb Israel i també amb Hamàs, qualificant els dos de “delinqüents”, Javier Nart aposta per “la solució dels dos estats, si encara pot existir aquesta possibilitat”. I també veu "necessària la suspensió de l'acord d'associació" entre la UE i Israel perquè, segons ell, "Israel ha violat aquest acord".

➡️ Política

Més notícies: