Primer pla de Carles Puigdemont amb cara de circumstàncies al congrés de Junts per Catalunya
POLÍTICA

Torna CiU, més problemes per a Puigdemont

Més moviments a l'espai hereu de l'antiga Convegència

A Carles Puigdemont se li acumulen els problemes. Des de Bèlgica, està veient com el seu partit i el moviment independentista en general estan en decadència. Si bé és cert que Esquerra està capitalitzant el principal cop de la crisi indepe, la situació de Junts per Catalunya no és gaire millor.

El partit de Puigdemont ha aconseguit suavitzar lleugerament la seva caiguda gràcies al sector més pragmàtic. El cas de Xavier Trias a Barcelona és l'exemple més clar, tot i que també podríem afegir altres casos com el de Sant Cugat. D'altra banda, l'ala més propera a l'expresident de la Generalitat ha patit greus contratemps, vegin Girona o Reus com a exemples. Això deixa el seu sector més feble en la lluita interna que hi ha a Junts per Catalunya.

Xavier Trias en un acte electoral el 25 de maig de 2023

Malgrat, almenys, poder imposar el seu candidat per a les eleccions del 23 de juliol, els mals de cap per a Carles Puigdemont no acaben aquí. I el cas és que nous moviments a l'espai hereu de l'antiga Convergència tornen a posar en problemes a l'expresident.

Parlem del PDeCat, que representa l'ala més moderada de l'extinta Convergència. El partit presidit per David Bonvehí, que actualment té representació al Congrés, ha fet un moviment destacat per a les properes eleccions generals. Un moviment que podria posar en dificultats a Junts per Catalunya.

El cas és que el PDeCat participarà a les eleccions del proper 23 de juliol sota el nom d'Espai CiU. Amb aquest canvi, la formació catalanista vol reivindicar “el llegat de CiU” basat en la “centralitat política i lluny de bloquejos i simbolismes estèrils”. Així ho ha manifestat el president del grup, David Bonvehí.

És evident que la victòria de Trias a Barcelona ha generat esperances per al sector 'postconvergent' que aposta més pel pactisme que per l'unilateralisme. I això no ho vol malbaratar un PDECat que, de fet, formava part de la candidatura de Trias a la capital catalana.

Joana Ortega va ser la persona del PDeCat que va acompanyar el previsible futur alcalde de Barcelona en les eleccions del 28-M. Ho va fer com a número 6 i, per tant, va aconseguir un lloc com a regidora. Però, a més, s'espera que sigui una de les persones de confiança de Xavier Trias en el proper mandat.