Primer pla de l'esquena d'un Mosso d'Esquadra amb uniforme

Interior contracta anti-sistemes

Vox denuncia tuits de càrrecs intermedis a favor de colpejar policies

En mans de qui està la seguretat a Catalunya? Aquesta és la pregunta que es fa Vox i que el seu portaveu adjunt al Parlament, Sergio Macián, ha traslladat directament a la directora general de Seguretat de la Generalitat de Catalunya, Sonia Andolz, en seu parlamentària.

El motiu, la contractació per part d'Interior de Francesca Gasull Lloret com a tècnica superior de la Direcció General d'Administració de Seguretat de la Generalitat. Vox ha lamentat que el Govern deixi la seguretat en mans de persones com Gasull, “antisistema radical” provinent de les joventuts radicals de la CUP (Arran).

De fet, l'ara assessora de seguretat va quedar-se a gust des del seu compte de Twitter contra els Mossos d'Esquadra. Els va anomenar “mercenaris que reprimeixen, torturen i ataquen”, i va demanar que els pegessin amb un pal si cauen a terra. També va considerar “gossos” als vigilants de seguretat del Transport Metropolità de Barcelona (TMB).

De professor d'anglès a seguretat

Tal com consta en el seu perfil de LindeKin, Francesca Gasull Lloret va treballar com a professora d'anglès en una escola des del setembre del 2020 fins al novembre del 2022. Els missatges de Twitter es van publicar el 2020. A l'abril de 2022, va ser contractada pel Ministeri de l'Interior com a qualificada en qüestions de “seguretat urbana” i “urbanisme feminista”.

Sergio Macián ha transmès la seva preocupació directament a Sonia Andolz, que ocupa el càrrec de directora general des de juny de 2021. Per tant, el nomenament de Gasull es va fer durant el seu mandat. El portaveu adjunt ha mostrat els polèmics tuits “perquè pugui meditar sobre qui està posant al seu pis i en mans de qui tenim seguretat a Catalunya”.

A l'interior, sota la lupa de nou

Després de la formació de l'últim govern a Catalunya, el Ministeri de l'Interior va passar de Junts (Miquel Buch) a ERC (Joan Ignasi Elena). La primera decisió que va prendre el nou conseller va ser destituir el polèmic cap dels Mossos Josep Lluís Trapero. Va ser el primer avís d'Elena, disposat a sacsejar el departament i canviar el perfil d'alguns assessors.

Primer pla de Joan Ignasi Elena fent una roda de premsa
Imatge:

ACN

El cas Gasull no és nou. Durant el mandat de Miquel Buch, Interior va contractar com a sergent dels Mossos a Lluís Escolà, guardaespatlles “voluntari” de Carles Puigdemont i una de les persones que el van ajudar a fugir del país. La Fiscalia demana sis anys de presó a Buch per aquest i altres delictes.