Foto del debat de TV3 per a les eleccions europees
POLÍTICA

Els catalans 'passen' de les eleccions europees

La quota de pantalla que va tenir ahir el debat va ser mínima i això no porta bones perspectives per al processisme

Encara que no ho sembli, ahir va ser el debat de les europees a TV3. Entre altres, hi van participar algunes figures conegudes com Juan Carlos Girauta (Vox), Irene Montero (Podem), Jordi Cañas (C's) o Jaume Asens (Comuns). Com ja és habitual, el debat va deixar alguns moments de tensió quan es van tractar, per exemple, l'amnistia o la guerra a Gaza.

Però la veritat és que, de tot això, se'n van assabentar els pocs que van seguir el debat. Segons les dades d'audiència, el debat de TV3 va tenir un 9,8% de quota de pantalla. És, per exemple, la mateixa audiència que va tenir la classificació de l'eurocopa femenina entre Espanya i Dinamarca.

En qualsevol cas, plou sobre mullat. Segons les dades de share, el debat principal de les eleccions del 12M va tenir la meitat d'audiència que els debats de les anteriors eleccions. El signe és clar i mostra una forta desafecció amb la política, que d'un temps ençà agonitza entre les repeticions electorals i l'espectacularització.

Junts i ERC, els més perjudicats

Seguint l'estela de les últimes eleccions autonòmiques, la previsible abstenció d'aquest diumenge afectarà sobretot el processisme. I és que, si a les autonòmiques hi va haver un abstencionisme deliberat, a les europees té pinta que serà encara pitjor per a Junts i ERC amb un abstencionisme fins i tot involuntari. Tradicionalment, les europees s'han destacat per la baixa interpel·lació al ciutadà.

De moment, els sondejos recullen aquest efecte negatiu per al processisme i porten un panorama força grisenc per a Junts i ERC. En el millor dels casos, els donen 3 diputats a ERC – que concorre en una coalició i es pot tapar una mica – i 1 a Junts per a Toni Comín.

Encara que el darrer CIS va portar un resultat encara pitjor. L'organisme presidit per José Félix Tezanos va condemnar el processisme a la part més baixa de la forquilla. Parlaríem de només 2 diputats per a la coalició d'ERC i un per a Junts, amb un percentatge de vot per terra de l'1,7%.

➡️ Política

Més notícies: