Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont
POLÍTICA

El CIS torna a fer de les seves a la seva enquesta per a les eleccions europees

El PSOE guanyaria, mentre que ERC i Junts s'enfonsarien segons l'organisme presidit per José Félix Tezanos

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) s'ha destacat en els darrers anys per donar una interpretació electoral força diferent de la resta de cases d'enquestes. Avui mateix, amb els darrers sondejos publicats de les eleccions europees, hem tornat a veure un exemple d'aquesta disparitat.

Segons totes les enquestes privades, el PP guanyaria el PSOE amb un avantatge al voltant de 3 diputats. A més d'això, les enquestes també coincideixen que el PSOE ha retallat molt avantatge amb el PP, però no tant per guanyar-lo. El CIS, en canvi, sí que veu un sorpasso dels socialistes als populars, que es quedarien amb 20 diputats davant dels 22 del PSOE.

D'altra banda, el CIS no porta bones notícies per al processisme i enterra Junts i ERC a la part més baixa de la forquilla. Si es complís el pronòstic de Tezanos, Junts es quedaria amb un únic escó i la coalició en què concorre ERC, Ara Repúbliques, només n'obtindria dos. En el cas del processisme, la pèrdua de vots pel que fa a les darreres europees és molt acusada.

Enquesta del CIS


Partit

Resultat

PSOE

22

PP

20

Vox

7

Sumar

4

Se Acabó la Fiesta

3

Podemos

2

Ara Repúbliques

2

Junts

1

Font: enquesta del CIS del 3 de juny

Enfonsament d'ERC i Junts

Juntament amb el PP, els més perjudicats per la particular interpretació del CIS són ERC i Junts. Les dues formacions patirien una reculada molt marcada en el percentatge de vot. Tot i anar amb dos partits a l'alça com BNG i Bildu, la coalició d'ERC es quedaria a la part més baixa de la forquilla segons el CIS. Amb un percentatge de vot que oscil·la entre el 3,7% i el 4,1%, Ara Repúbliques perdria un escó i se'n quedaria amb dos.

Pel costat de Junts, la situació també és força preocupant per als neoconvergents. Les enquestes publicades avui els situaven per sobre del 2% dels vots, en alguns casos a prop fins i tot del 3%. El CIS, en canvi, apunta que Junts ni arribaria al 2% i es quedaria a l'1,5%-1,6%, que es tradueix en un únic escó per a Toni Comín.

Si es fa una comparació global amb els resultats que van obtenir fa cinc anys, Junts i ERC acusarien una marcada reculada electoral. La coalició Ara Repúbliques passaria del 5,61% al 4,1% en el millor dels casos. Per part seva, Junts baixaria sense frens des del 4,58% a l'1,6%, també en el millor dels casos.

Un PSOE guanyador

Tot i que la predicció més cridanera del sondeig del CIS és la victòria del PSOE davant del PP. El motiu perquè sigui tan cridaner és que cap enquesta publicada – incloses les de mitjans progressistes – contemplen aquesta possibilitat. Com a molt, GESOP per a El Periódico plantejava avui un empat amb 22 escons per al PP i 21 per al PSOE. Segons Tezanos, en canvi, el sorpasso seria un fet i s'invertirien les posicions: 22 escons per al PSOE (32,4% dels vots) i 20 per al PP (29,4%).

Pel que sembla, el CIS torna a privilegiar les tendències i no les fotos fixes. En aquest cas, la tendència és el creixement del PSOE, que sí que han remarcat la resta d'enquestadores. Segons aquestes últimes, des del març els socialistes haurien retallat gairebé en un 10% l'avantatge que els treia el PP al principi.

Així mateix, aquesta baixada del PP és solidària d'un fort creixement d'Alvise Pérez i del seu 'Se Acabó la Fiesta', que el CIS li dona el millor de tots els resultats amb 3 diputats. En aquest cas, sí que seria versemblant que el PP patís una reculada electoral. Tot i així, en aquest punt l'enquesta del CIS també és cridanera perquè Vox es manté a la forquilla més alta amb 7 diputats. És a dir, que semblés que Alvise només fa mal a Feijóo i no a Abascal.

➡️ Política

Més notícies: