Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

POLÍTICA

Carles Puigdemont inicia a Elna el desmantellament de Junts

L'expresident ha renunciat al color i a les sigles de Junts per encapçalar un projecte personalista

Carles Puigdemont ha presentat aquesta setmana la seva candidatura a les eleccions catalanes en un cridaner acte a Elna, al sud de França. L'expresident va aparèixer en un escenari amb el fons blau i les lletres “President Carles Puigdemont”. Res del turquesa, res de les sigles de Junts, en tota una declaració d'intencions no només de l'estratègia electoral sinó també del canvi de rumb del partit.

Junts ha centrat totes les seves esperances en “l'efecte Puigdemont” fins al punt d'ocultar les sigles del partit a l'acte de presentació de la candidatura. Però, a més, Carles Puigdemont va comparèixer sense el color corporatiu del seu partit, el turquesa. Va recórrer al blau fosc, un color associat al perfil institucional i de govern.

Muntatge d'una imatge de Carles Puigdemont amb el logotip trencat de Junts per Catalunya

El blau fosc, a més, era també el color corporatiu de Convergència i Unió, el partit original de Carles Puigdemont i al qual vol tornar per desfer el camí recorregut amb Junts. A l'acte d'aquest dijous, per exemple, no hi va haver l'expresident Quim Torra, que va preferir anar a la investidura d'Ignasi Terraza com a doctor honoris causa de la UPC a Barcelona. Torra representa millor que ningú la desafecció d'una part del que ha significat Junts els darrers anys cap al nou projecte de Carles Puigdemont.

La unitat més enllà dels partits

Una de les claus del discurs va ser la crida a la unitat independentista sota el seu lideratge. És rellevant perquè per primera vegada Puigdemont aparegui sense les sigles de Junts demanant a tot l'independentisme que s'uneixi sota el seu lideratge. És a dir, proposa la superació de la coneguda unitat estratègica dels partits per avançar cap a un projecte conjunt de país que va més enllà d'ERC i de Junts.

Aquesta estratègia té a veure primer amb la desafecció del votant independentista cap als partits. Però també amb una tendència cada vegada més gran a la importància del candidat en lloc de les sigles, que és transversal a tota la política. En tercer lloc, hi ha la necessitat de posar el president Puigdemont a la centralitat per apel·lar a la fibra sensible d'aquell electorat que encara no s'ha desprès de la seva càrrega simbòlica.

La nova escenografia també pretén trencar amb el passat, amb una imatge que molts identifiquen encara amb els errors dels últims anys. Puigdemont va parlar dijous només de la seva situació personal i els seus plans independentistes a curt i mitjà termini. Però un cop arrencada la campanya li tocarà explicar, a ell i als dirigents de Junts, quin projecte tenen per a Catalunya més enllà del retorn del president.

Gir ideològic i estratègic

Les eleccions del 12-M poden servir Carles Puigdemont per reinventar el projecte de la dreta nacionalista igual que va fer Artur Mas quan es va trencar CiU el 2015. Una altra cosa és que ho aconsegueixi, ja que s'ha de tenir present que molts catalanistes conservadors no obliden la deriva progressista dels juntaires en els últims anys.

Les eleccions obliguen a definir un programa que haurà de reflectir més o menys el viratge iniciat cap a la dreta. Els de Puigdemont volen tornar a ser el partit de l'ordre a Catalunya per diferenciar-se d'ERC i competir amb Aliança Catalana en el terreny de la immigració i la inseguretat. El 12 de maig veurem si potencial electorat conservador els compra la idea o ho acaben veient el que sembla ara mateix: una simple tàctica electoralista.

Una de les idees de la cúpula és recuperar la figura d'Artur Mas per a la campanya de les eleccions. També volen incorporar a les llistes figures polítiques, mediàtiques i empresarials del nacionalisme conservador tradicional. Una mostra evident del viatge que ha començat Puigdemont amb Elna com a simbòlic i significatiu punt de partida.

➡️ Política

Més notícies: