Pedro Sánchez assegut al congrés amb expressió pensativa i mirant cap avall
POLÍTICA

Les altres conseqüències del 'no' de Junts a l'amnistia

Perillen els pressupostos del 2024 i ERC i Junts entren en campanya electoral


L'últim cop de porta de Puigdemont a Sánchez, deixant la llei d'amnistia en un llimb, deixa en dubte la legislatura que acaba d'arrencar. La principal preocupació del PSOE són ara els pressupostos del 2024, tocats de mort per la paràlisi del Congrés. A més, la pròrroga de la llei d'amnistia i la guerra ERC-Junts, ja ficats en campanya electoral, afegeixen més incògnites a un govern en crisi.

El Govern de Pedro Sánchez havia marcat uns terminis per donar seguretat i estabilitat a la legislatura. La clau era aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat al març perquè entressin en vigor al juny. Amb la llei d'amnistia ja aprovada i en marxa, el PSOE i Sumar tindrien encarrilada la primera part de la legislatura a l'estiu.

El Govern es podria dedicar a partir del setembre a aprovar i desplegar les lleis més importants, en matèria fiscal, econòmica i social. Però el 'no' de Junts a la llei d'amnistia fica el Congrés en un període de paràlisi, i obliga Sánchez a alterar els seus plans. La pregunta ara és si perilla el segon Govern de coalició.

Perillen els Pressupostos de 2024

Un cop rebutjada la llei d'amnistia, torna a la Comissió de Justícia on estarà entre 15 dies i un mes. Com que PSOE i Junts no es posen d'acord amb les esmenes, el més segur és que els tràmits s'acabin prorrogant fins i tot més. El problema és que el Govern espanyol ha lligat els pressupostos a la llei d'amnistia.

La dilatació dels terminis per aprovar l'amnistia fica el Congrés en una paràlisi que acaba afectant de retruc els pressupostos. Aquests no s'aprovaran, com a molt aviat, fins després d'estiu. Una situació d'excepcionalitat, que segons tots els experts fiscals obligarà a prorrogar els comptes del 2023.

Però el tema és més greu del que sembla, perquè afegeix un factor d'inestabilitat a un Govern ja molt feble. La negociació dels pressupostos és la més dura de totes les lleis i un simple desacord pot fer saltar pels aires l'acord. Un panorama que crea inseguretat jurídica, nervis a Brussel·les, i somriures a l'oposició.

ERC i Junts, en campanya electoral

Un altre motiu de preocupació per al govern de Pedro Sánchez és l'ombra de les eleccions catalanes. Fins ara, això no havia de ser un problema, i fins i tot podia ser vist com un avantatge per als socialistes. Però el cop de porta dels postconvergents a l'amnistia ha empitjorat la guerra entre ERC i Junts, que entren ja extraoficialment en campanya electoral.

Això d'ahir evidencia la ruptura de la unitat que els partits independentistes havien aconseguit reconstruir per negociar la llei d'amnistia. ERC acusa Junts de posar en risc l'èxit més important de l'independentisme en anys. JxCat es guanya l'aplaudiment fàcil i marca múscul davant de la submissió dels republicans a Madrid.

Amb els pressupostos paralitzats i el Govern a mercè dels vaivens d'un Junts en campanya, la legislatura entra en un nou escenari. El PSOE fa el cor fort i adverteix Puigdemont, “el que està en risc no és la legislatura, sinó l'amnistia”. El president està disposat a continuar endavant i ja ha començat a refer el calendari per salvar el primer any de la legislatura.

➡️ Política

Més notícies: