L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de campanya, a Jean Carrère Space, a 1 de maig de 2024, a Argelès (França)
POLÍTICA

Carles Puigdemont considera Sánchez 'mort' però no s'atreveix a acabar amb ell

El líder de Junts vol aprofitar la debilitat del Govern espanyol per obtenir noves concessions

Junts es mou aquests dies a la indefinició sobre què fer amb Pedro Sánchez. La presidenta del partit Laura Borràs va obrir la caixa dels trons lliscant la possibilitat d'una moció de censura , que més tard va ser rectificada per la cúpula del partit. La incomoditat d'haver de votar al costat de Vox els fa descartar aquesta opció, però mantenen l'amenaça sobre el PSOE amb l'ombra d'una qüestió de confiança.

La tensió entre el PSOE i Junts es va evidenciar a l'última cimera el 21 de setembre a Suïssa, on els de Puigdemont van vetar Santos Cerdán com a interlocutor. El número tres dels socialistes encarna per a Junts l'incompliment dels acords d'investidura de fa un any, sobretot pel que fa a l'amnistia. L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero va assumir el paper d'interlocutor a l'última reunió, en què Puigdemont va traslladar la seva decepció amb Pedro Sánchez.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió plenària al Congrés dels Diputats, el 21 de febrer del 2024, a Madrid

El líder de Junts sap que el Govern de Pedro Sánchez està acorralat pels casos de corrupció, i vol aprofitar-ho a favor seu. És conscient que els seus set diputats són ara fins i tot més valuosos que fa un any, i ha pujat el preu del suport per no deixar caure Sánchez. Per això va traslladar a Zapatero que Sánchez està “mort”, i li va plantejar la necessitat que se sotmeti a una qüestió de confiança.

Viatge a Waterloo i més concessions

Junts té a les mans la continuïtat de Pedro Sánchez, però la consigna és clara: no serà Puigdemont qui faci caure el Govern d'Espanya, i encara menys votant al costat del PP i de Vox. A més, a Junts li interessa continuar mantenint amb vida un Govern debilitat a qui poder condicionar amb la seva posició de força al Congrés i, de passada, perllongar la inestabilitat de les institucions espanyoles.

Però alhora, va traslladar a Zapatero la seva preocupació pels casos de corrupció que assetgen el Govern -no només amb el cas Koldo, sinó també amb el germà i la dona del president. Per això, augmenta la pressió sobre el PSOE amb l'exigència d'una moció de confiança que revalidi els suports parlamentaris del Govern. Si fins ara el focus estava en l'exigència de lleialtat a Junts al Congrés, Puigdemont ara trasllada a Pedro Sánchez la responsabilitat de seguir a la Moncloa.

Mentrestant, Junts seguirà amb la seva estratègia de desestabilitzar el Govern tombant les seves votacions al Congrés si Sánchez no els hi dóna el que demanen. L'incompliment de compromisos com el català a Europa i l'amnistia deixa Junts en molt mal lloc de cara als votants a Catalunya, i necessiten expressar la seva disconformitat bloquejant l'acció legislativa. A més, Puigdemont va traslladar a Zapatero la necessitat de nous gestos de Pedro Sánchez com que el vegi a Waterloo i noves concessions a Catalunya per aprovar el sostre de despesa.

Apropament de Junts al PP

Vox continua sent l'element de l'equació que impedeix que Junts i el PNB s'uneixin al PP per tombar Pedro Sánchez. Però els incompliments del PSOE i els escàndols de corrupció al Govern han facilitat el que fa un any semblava impossible, un acostament entre el PP i Junts. Puigdemont descarta ara com ara la moció de censura, però adverteix el PSOE que si la crisi s'agreuja tot és possible.

Muntatge amb Santiago Abascal, Carles Puigdemont i Alberto Núñez Feijóo amb una imatge de fons del Congrés dels Diputats

El PP ha ofert a Junts i al PNB una fórmula en què es poguessin sentir còmodes, consistent en una abstenció que els lliurés de votar en el mateix sentit que Vox. A més, la moció de censura estaria condicionada a la convocatòria immediata de les eleccions. Per tant, a la pràctica Junts no estaria facilitant un govern de PP i Vox sinó la reconfiguració del Congrés per a una nova correlació de forces.

Unes noves eleccions a Espanya servirien Puigdemont per continuar fent campanya i tornar a mesurar les forces amb una ERC en declivi. A més, la caiguda de Pedro Sánchez debilitaria molt el govern de Salvador Illa, que es podria veure obligat a negociar algunes de les seves mesures amb el PP a Moncloa. A la llarga podríem veure Carles Puigdemont amnistiat i Pedro Sánchez a l'oposició o liquidat políticament.

➡️ Política

Més notícies: