Desenes de subsaharians en una piragua interceptada per un vaixell de la Creu Roja

POLÍTICA

Un cap de policia avisa que 'la majoria d'immigrants' il·legals 'estan delinquint'

Es refereix a la immigració irregular a les Illes Balears, on durant el darrer any ha augmentat l'arribada sobretot des d'Algèria

Es fa viral una entrevista que ha donat un cap de policia a les Balears al diari Última Hora. Es tracta de José María Manso, que després de 44 anys de servei es retira. I ho ha fet parlant amb molta claredat sobre la situació migratòria i la inseguretat.

El debat sobre la vinculació

Al costat de l'amnistia i els malabars polítics, el tema més candent és la immigració i la inseguretat. L'objectiu dels partits és l'enllaç que hi ha entre els dos fenòmens. Uns volen vincular-ho de manera clara i d'altres no.

A partir d'aquí, la resta se segueix sol. La dreta acusa l'esquerra de bonisme i de no mirar la realitat i l'esquerra acusa la dreta de racisme i feixisme. Però més enllà de la “batalla pel relat”, hi ha les dades. De fet, avui mateix sabíem que segons el Ministeri d'Interior s'ha disparat un 524% l'arribada d'il·legals al gener.

Com sol passar, el soroll partidista i mediàtic silencia els professionals que lidien amb aquests assumptes. Però només fins a cert punt. A Catalunya, per exemple, els funcionaris de presons van demanar la dimissió de la consellera de Justícia per la violència que pateixen a les presons. Presons en què, segons les dades del Departament de Justícia, la meitat ja són estrangers.

Reincidència i deportacions

I ara n'ha parlat un cap de policia. Es tracta de José María Manso, que s'ha retirat donant una entrevista al diari Última Hora. Entre altres temes, ha parlat de la immigració i la inseguretat a les Balears, un dels punts d'arribada per mar d'immigrants irregulars.

Comença assenyalant una cosa rellevant. Diu que ell va començar la seva carrera a Bilbao a l'època d'ETA i que Mallorca, en comparació, “era competir en regional”. Però afegeix: “Avui, després de tants anys després puc dir que és al revés”. Assenyala que avui el gran problema a la prefectura de policia és l'arribada d'irregulars.

Apunta que “una bona part dels[irregulars]que es queden a Mallorca estan delinquint i és un problema molt greu”. Un problema que es veu reforçat per la problemàtica de les deportacions. “És absolutament impossible expulsar actualment un algerià del país”, diu el cap de policia.

D'altra banda, assenyala que la vinculació amb la reincidència és clara “La gran majoria que es queden aquí estan cometent delictes i són molt reincidents als seus actes. Sense cap problema, poden arribar a cometre fins a 30 delictes en poc temps”.