Caixabank no cedeix a les pressions i es queda de moment a València
Justifiquen la seva decisió 'pensant en els dipositants i els accionistes': una clara al·lusió al fet que a Catalunya no hi ha estabilitat política
L'entitat bancària es queda a València. Després del soroll de les setmanes passades sobre la tornada de les empreses, el president del banc s'ha pronunciat. De manera diplomàtica, ha vingut a dir que no tenen pensat tornar a Catalunya.
Estimular amb sancions
Juntament amb la immigració, la manera que va trobar Junts de fer soroll i tenir el focus mediàtic a sobre va ser demanar la tornada de les empreses. És una de les seves obsessions per tornar a ser un partit d'ordre i que es va reflectir en les negociacions d'investidura amb el PSOE. De fet, poc després de començar la legislatura se'ls va acudir una manera d'estimular la tornada de les empreses: sancionar-les.
Van proposar que les empreses que no tornessin poguessin ser sancionades per no tenir la seu social a Catalunya. A efectes legals, el que van demanar és derogar el decret que els empresaris catalans van suplicar a Rajoy el 2017 per poder fugir de Catalunya. Era quan Junts era al poder.
Per part seva, els empresaris han dit per activa i per passiva que si tornen serà perquè hi ha estabilitat i confiança. Per a això, no semblen gaire convenients les amenaces de sancions. Els directius no es pronuncien gaire per la política de comunicació de les empreses, però sí la patronal, que amb caràcter general podem considerar l'altaveu.
Aquesta mateixa setmana, han tingut un acte la CEOE i Foment i han repetit allò de sempre: volen calma. Mentre no n'hi hagi, els empresaris catalans no veuen gens clar el panorama polític amb l'amnistia que hi ha a Catalunya. Sánchez Llibre, que no és sospitós de voler que les empreses es quedin fora de Catalunya, va dir que “tornaran quan ho creguin oportú”.
Caixabank es queda a València
I una cosa semblant, encara que rebaixada amb diplomàcia, ha dit Caixabank. El president, José Ignacio Goirigolzarri, ha confirmat que la seu del banc es queda a València. Per extensió, podem pensar que passarà el mateix de moment amb la Fundació, amb seu a Palma de Mallorca.
Argumenten la seva decisió pel fet que la fusió amb Bankia ha fet que llocs com València o Madrid tinguin molt volum de negoci. "Estem molt a gust a València i creiem que és el millor lloc per al nostre negoci, per a Caixabank, pensant en els nostres dipositants i accionistes", ha dit.
L'objectiu del banc, com el de tots els bancs, és evitar factors que estimulin la fugida de dipòsits. Cosa que es va viure amb enorme preocupació durant el 2017 i que va portar Fainé a moure les seus. Sigui com sigui, amb les paraules de Junts en matèria econòmica no sembla probable que vulguin tornar-hi.
Més notícies: