Muntatge fotogràfic amb Arnaldo Otegi en primer pla i Pedro Sánchez de fons
POLÍTICA

Bildu posa preu a la investidura de Pedro Sánchez

El partit d'Otegi vol acostar presos i un referèndum

El grup parlamentari EH Bildu ha publicat recentment un document estratégic sobre la seva acció a l'Estat español. El partit d'Arnaldo Otegi analitza els "reptes, els perills i oportunitats" oberts després de la convocatòria d'eleccions anticipades. I fixa un preu per a la investidura de Pedro Sánchez.

El document valora que “en un context de polarització política” a Espanya, “l'independentisme basc i català han esdevingut variables determinants de majoria de govern”.

Otegi participa en un acte d'EH Bildu a Pamplona el maig de 2023

El paper d'EH Bildu, "transcendental per a la formació d'un govern PSOE-Podem", ha estat “influir en polítiques socials i de drets civils”. També “obrir un clima polític diferent per abordar el conflicte territorial”.

Tot i això, els abertzales avisen que "no es pot entendre el nostre suport com el lliurament d'un xec en blanc".

"De cara a una hipotètica nova legislatura amb un govern progressista", diu el document, "Bildu posarà damunt la taula, més enllà de temes socials, aquells relacionats amb la conseqüència del conflicte i la qüestió territorial".

El preu de Bildu a Pedro Sánchez

Bildu posa com a primera condició per a la investidura de Pedro Sánchez l'acostament dels presos etarres. "Urgeix donar una sortida a la situació dels presos polítics bascos, als quals encara no s'aplica la política penitenciària ordinària", diu Bildu.

La segona condició és la celebració d‟un referèndum d‟autodeterminació al País Basc i a Catalunya. "Els nostres esforços estaran orientats a fer del diàleg i l'acord els instruments que permetin democràticament donar solucions estructurals i estables al conflicte nacional", diu el comunicat.

Resolució del conflicte territorial

El document s'atura especialment en l'anàlisi del conflicte territorial i els diferents escenaris que s'obren. Bildu afirma que tant si hi ha un govern progressista com un de dretes, “el conflicte entorn del model territorial persistirà”. Davant això, la formació independentista basca veu tres sortides.

Una, “conviure amb el conflicte cronificant la situació, considerant que l'Estat espanyol ha de cohabitar amb el problema en lloc d'abordar solucions democràtiques”. En aquest cas “estaríem davant d'una guerra de desgast prolongat, l'objectiu del qual seria anar debilitant el conflicte territorial amb la interacció de múltiples estratègies”.

La segona, una "involució o contrareforma que posi 'odre' al model territorial reforçant les competències exclusives de l'Estat". Segons Bildu, aquest escenari marcaria els límits de l'estat autonòmic, confrontant amb duresa les majories polítiques d'Euskal Herria i Catalunya.

La tercera, per la qual aposta el partit d'Otegi, és “la democratització del model territorial assumint la realitat plurinacional i abordant una asimetria que encarrila democràticament les demandes territorials”.

➡️ Política

Més notícies: