Imatge de Yolanda Díaz molt somrient amb la mà al pit
POLÍTICA

El Gobierno fa xantatge a les empreses en plena negociació per pujar el salari mínim

El Ministeri de Treball fa seva la postura dels sindicats: o hi ha una pujada de l'SMI del 4% o que la patronal s'atingui a les conseqüències

La negociació sobre el Salari Mínim encalla per la darrera maniobra del Gobierno. El Ministeri de Treball segueix així la línia dels sindicats: que la patronal accepti la pujada del 4% o no hi ha acord. Els empresaris es queden així en una situació espinosa: si es mantenen en la seva postura podrien acabar pagant-ne més.

La patronal no té sortida

La ministra de treball, Yolanda Díaz, va adquirir notorietat per les negociacions exitoses entre ministeri, sindicats i patronals. Negociacions generalment dures i que es resolen al límit: les parts implicades volen coses contràries. En aquest cas, amb l'SMI com a protagonista, el Gobierno ha deixat caure la intenció unilateral dient que “la CEOE ha de fer un exercici de pragmatisme”.

Un exercici que, si és com l'any passat, acabarà en victòria dels sindicats. Amb el BOE a la mà i els sindicats al darrere, la ministra Díaz pot decretar la pujada del 4%. Davant d'això, els empresaris no tindrien més remei que assumir-ne els costos: no sembla que se'ls doni sortida.

L'encarregat de parlar-ne ha estat el Secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey. "Qui no entra en un acord normalment paga les conseqüències", ha dit. L'objectiu de Díaz és tancar l'acord aquesta setmana, és a dir, deixar anar l'advertiment un dilluns i deixar sis dies de marge.

Els empresaris demanen ajuts públics

La veritat és que la patronal va pactar una pujada d'aquesta classe. Al maig – i en acord amb les centrals sindicals – la patronal va acceptar una pujada del 3% que es podia pujar un punt si la inflació acaba per sobre del 3%. Però si no hi ha acord, diu el ministeri, “el govern cercarà un acord bipartit”.

Segons els empresaris, el problema és un altre: no és el 4%, sinó que no s'indexin els ajuts públics per fer front a la pujada de l'SMI. És a dir, els empresaris busquen que els contractes reflecteixin la pujada i, alhora, l'augment dels costos. Tant Economia com Hisenda s'oposen de ple, ja que implicaria un cost més gran per a l'Estat.

Això ve poc després que Díaz disparés les subvencions tant a sindicats com a la patronal . Ajuts destinats a la formació - precisament - en negociació col·lectiva i diàleg social.

➡️ Política

Més notícies: