Un grup de persones es troben reunits en un carrer il·luminat per llums grocs, amb testos grans i un arbre visible al fons.
POLÍTICA

VÍDEO: Una baralla a matxets enmig del carrer: la imatge de la degradació de Catalunya

Les xarxes socials tornen a ser testimonis de la situació insofrible que es viu a les ciutats catalanes

La crisi d'inseguretat que pateix Catalunya des de fa força temps no només no cessa sinó que sembla anar a més. Algunes ciutats són especialment propenses als incidents. Com a Badalona, el tercer nucli urbà més poblat de Catalunya i amb una composició social molt complexa atès l'elevat percentatge d'immigració que conté.

Badalona és precisament l'escenari d'una nova baralla amb matxets, que ha estat compartida a la xarxa social X. Concretament al compte de Ramon Audet, que ha comentat irònicament que “només són percepcions”.

Vista panoràmica del centre comercial Magic a Badalona

El que transmeten les imatges és en realitat la degradació sense fre que pateix Catalunya després de molts anys de permissivitat de les autoritats cap a la delinqüència i l'incivisme. Posa damunt la taula també el repte de la integració de determinada immigració, obrint un debat incòmode però necessari. Els comentaris a la publicació són indicatius del sentir majoritari dels catalans, farts d'haver de patir en silenci la inseguretat als carrers.

'Fins on hem arribat'

Les imatges mostren un nombrós grup de joves barallant-se amb matxets al mig del carrer, a la ciutat de Badalona. “Fins on hem arribat”, diu un dels comentaris a la publicació. Algú va més enllà i diu que “m'avergonyeixo de viure en aquest país”, una sensació que ara mateix envaeix molts ciutadans en veure la degradació a Catalunya.

La gent també està farta de no poder queixar-se, perquè “si estàs a favor de retirar-los la nacionalitat o enviar-los al país d'origen ets un racista”. Un altre ciutadà comenta que “si les critiques ets racista i d'extrema dreta”.

Un comentari reflecteix de forma irònica els arguments de molts opinadors que donen lliçons des del púlpit : “Això sempre ha passat, qui no ha anat de jove amb un matxet per controlar el trànsit d'estupefaents del barri, és culpa dels mòbils que ara tot s'enregistra”.

Un altre comenta que “què bonic, a més de venir a pagar-nos les pensions ens delecten amb el seu folklore en viu”.

Baralles i armes blanques

La inseguretat creixent als carrers és una herència de l?últim govern d'ERC, i de fet als comentaris es recorden de l'exconseller d'Interior Joan Ignasi Elena. Les baralles multitudinàries, normalment entre joves estrangers, són una de les manifestacions d'aquesta violència als carrers. Una altra és l'ús d'armes blanques, ja que hi ha hagut un repunt preocupant dels apunyalaments a Catalunya.

El relleu a la conselleria d'Interior, ostentada ara per Núria Parlón (PSC), ha suposat també un canvi de paradigma a les polítiques de seguretat pública. La nova consellera ha fixat com a objectiu doblegar la corba delinqüencial, fent èmfasi en la prevenció. També ha anunciat un pla específic contra l´ús d´armes blanques que ha tingut èxit durant les Festes de la Mercè.

➡️ Política

Més notícies: