Imatge d'una piragua en aigües canàries amb desenes d'immigrants il·legals amb impermeable
POLÍTICA

Una experta avisa que 'els gihadistes s'estan finançant amb la immigració il·legal'

Situa el control migratori com una 'prioritat' de la política de seguretat i defensa d'Espanya

A més de militar, la comandant Inmaculada Antúnez Olivas és per mèrits propis una experta en terrorisme internacional. Amb una destacada experiència operativa a Àfrica, la comandant Antúnez coneix de primera mà el terreny. I ara ha plasmat tots els seus coneixements en una tesi doctoral, que va comptar amb la presentació de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Així ho narra El Español, que explica que és la primera militar que presenta una tesi doctoral al Ministeri de Defensa. El finançament del terrorisme internacional i la seva incidència en la seguretat i la defensa, es titula la seva investigació. En ella hi fa un retrat molt exhaustiu sobre la preocupant situació a l'Àfrica.

Terrorisme, crim i tràfic de persones

La tesi fonamental de la comandant Antúnez és que crim organitzat, tràfic de persones i terrorisme internacional són cares del mateix poliedre. Fins al punt que parts molt importants d'Àfrica queden directament sota el control d'aquestes organitzacions.

Centenars de persones romanen reunides al llarg de Rio Grande, a la frontera entre Mèxic i els Estats Units

Acotada fins a l'any 2021, la investigació assenyala que “les fonts principals de finançament del gihadisme eren tres: el tràfic de drogues, el tràfic d'armes i el tràfic d'éssers humans. D'aquesta manera sabem que els fluxos migratoris irregulars que estem rebent són conseqüència de les màfies terroristes que operen al Sahel”.

Així mateix, també assenyala que en aquests moments “la ruta migratòria més rendible per als terroristes és la de les Illes Canàries”. Sobre això, una de les conclusions de la comandant Antúnez és que “el gihadisme al Sahel es finança avui dia amb les pasteres que arriben a l'arxipèlag”.

A més, el trànsit de persones és un “negoci rodó”. La raó és que, a diferència de la droga o les armes, els terroristes no han de respondre perquè cobren per endavant. "És una mina per a les xarxes gihadistes d'aquesta regió africana", conclou Antúnez.

Un dels riscos de seguretat que planteja aquesta situació, explica la comandant, és el perfil d'alguns immigrants irregulars. "Entre les persones provinents del Sahel hi ha individus que, per la seva corpulència, agilitat, maneig d'objectes contundents o improvisació de dispositius d'atac a les Forces de Seguretat, han tingut entrenament de tipus militar o guerriller".

Una de les piragües que ha arribat al port de La Restinga, a 23 d'octubre de 2023, a El Hierro, Santa Creu de Tenerife, Tenerife, Canàries (Espanya)

Extorsió i corrupció

Un altre dels aspectes que destaca de la seva experiència sobre el terreny és que les ajudes humanitàries acaben a les mans d'aquestes xarxes criminals. Al marge, assenyala Antúnez, de l'estat d'extorsió i assetjament que apliquen a la població local. Parla, per exemple, “d'impostos revolucionaris” i “bloquejos de carreteres” sobre els comerciants que transporten l'ajuda humanitària.

“El pla europeu deixa molts diners a règims que són molt lluny de ser democràtics, amb l'objectiu que facin el possible per tancar aquestes autopistes del desert per als traficants de persones”. Per això, Antúnez assenyala que Occident “finança indirectament” tots aquests grups.

La conclusió final és que "el control de la immigració il·legal ha de ser abordat com una prioritat de les accions de Defensa i Seguretat, atesa la vulnerabilitat en què situa a Espanya l'arribada incontrolada d'immigrants".

➡️ Política

Més notícies: