Isabel Díaz Ayuso amb una mirada que denota sorpresa i estranyesa
POLÍTICA

Ayuso passa del cordó contra Vox

Autoritza els pactes amb la dreta radical per accedir al poder als ajuntaments

La por a una victòria de la dreta a les generals del 23J ha posat en marxa la maquinària del discurs anti-Vox. L'esquerra i els nacionalistes s'uneixen per recuperar el “cordó sanitari”. I destacats líders polítics demanen expulsar Vox de les institucions o fins i tot il·legalitzar al partit.

L'excepció és Madrid. Segons informa El Mundo, la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha donat llibertat als representants municipals per pactar amb grups afins, entre ells Vox.

Cal recordar que a la Comunitat de Madrid, una desena de candidats del PP busquen formar govern, ja sigui en solitari o en coalició amb Vox. Com a líder dels populars madrilenys, i amb l'autoritat atorgada per la recent majoria absoluta, Ayuso obre la veda a la formació de governs conservadors.

Pactar amb 'els ultres'?

A nivell nacional, en plena campanya electoral per a les generals del 23J, el PP segueix marcant distàncies amb el PP i Feijóo fins i tot nega la seva intenció de “pactar amb els ultres”. No obstant això, l'estratègia d'aliances entre PP i Vox als territoris després de les eleccions del 28-M suggereixen un escenari molt diferent.

Isabel Díaz Ayuso en un míting del PP amb cara de sorpresa

En aquest context, Ayuso va més enllà del cordó contra Vox i autoritza l'estratègia de pactes per promoure canvis en els ajuntaments quan sigui possible. Un exemple és Arganda del Rei, on el candidat del PP ja negocia per l'alcaldia amb Vox. I fins i tot s'obre a l'entrada dels radicals en el futur executiu.

Tant a Arganda com a Móstoles, els representants del PP podrien ser investits amb majoria simple però necessitarien els vots de Vox per tirar endavant lleis i aprovar els pressupostos. A Móstoles, els populars també estan oberts a negociar amb Vox davant la negativa dels partits d'esquerra.

Una cosa diferent és la situació d'Alcalá d'Henares, perquè allà el PP va ser la segona força més votada. No obstant això, amb els vots de Vox podria arrabassar l'alcaldia al PSOE, i les negociacions estan a punt de començar.

Vox també podria facilitar la inauguració dels populars a Pinto, Aranjuez, Sant Sebastià, Galapagar, Alcobendas i Colmenar Viejo.

La majoria absoluta d'Ayuso ja ha estat un toc d'atenció al nucli de Feijóo. I el seu desafiament al cordó sanitari de Vox marca tendència en l'estratègia del PP per consolidar la seva hegemonia a Espanya.