L'avís a les autopistes catalanes que evidencia l'alta inseguretat a Catalunya
Els robatoris a la carretera han augmentat un 17% en territori català
A Catalunya s'estén la sensació que ja no hi ha cap lloc segur. Ni tan sols les autopistes, on els robatoris s'han disparat un 17% des del 2021 arran de l'alliberament dels peatges que ha fet augmentar la circulació a la carretera. A l'estiu, els robatoris es disparen per l'afluència de turistes, amb qui els delinqüents veuen una oportunitat per fer l'agost particular.
Una de les autopistes preferides pels lladres és l'AP-7 al seu pas per Girona, on es mostren missatges com No confiïs en estranys i Robatoris en carreteres. Els cartells estan en anglès, i és el primer que veuen els turistes quan arriben a Catalunya.
Vox s'ha fet ressò d'aquests cartells a les xarxes socials, posant l'accent que “el bipartidisme ha convertit Espanya en un lloc insegur”. Un usuari de la xarxa social X comenta que “fa molta pena cap a on estan portant Espanya” encara que “ja estan començant a qüestionar” la situació actual. “Ho vaig veure ahir baixant de França”, diu un altre ciutadà, “la veritat és que fem pena”.
L'autopista de Girona s'ha convertit en una de les més freqüentades pels lladres a causa de l'afluència de turistes i el volum de trànsit. Tot i que no és l'única, i la policia ha hagut d'actuar també a altres punts de la xarxa viària a llocs turístics de la costa.
Els delinqüents solen utilitzar mètodes que provoquin la distracció dels conductors per robar les pertinences del vehicle. Per exemple, un mètode consisteix a provocar la punxada de la roda del vehicle que estan seguint. Quan els ocupants aturen el vehicle i es veuen obligats a baixar, els lladres aprofiten per efectuar el robatori.
Un altre punt perillós són les benzineres, on els delinqüents aprofiten el moment en què el conductor abandona el vehicle per anar a pagar o a prendre alguna cosa.
Consells dels Mossos per evitar robatoris
Amb motiu de l'operació sortida, el mes de juny passat els Mossos d'Esquadra van donar cinc consells per evitar robatoris a l'autopista:
- Primer, en cas d'avaria evitar aturar-se en un lloc aïllat perquè els lladres aprofiten aquests moments per actuar. Als cartells lluminosos sol aparèixer també el missatge “Evita els llocs aïllats”.
- En segon lloc, amagar els objectes de valor perquè no estiguin a la vista al cotxe. Els lladres poden trencar els vidres o aprofitar que les finestres estan obertes per emportar-se les teves pertinences.
- Tercer, tancar sempre el cotxe amb clau si baixes del cotxe per posar benzina o per descansar.
- En quart lloc, desconfiar de terceres persones.
- Finalment, tindre sempre les pertinences controlades si accedeixes a un restaurant o una zona de pícnic.
En els últims anys han augmentat els efectius policials a la carretera, però tot i així han augmentat aquest tipus de delictes. El 2023 es van registrar 3.900 robatoris a autopistes catalanes, i el primer trimestre del 2024 ja en portàvem uns mil. La policia preveu un augment exponencial dels robatoris a autopistes catalanes aquest estiu, així que han llançat aquests consells i demanen la màxima prudència als conductors.
Els robatoris a autopistes són un tipus de delinqüència molt especialitzada, comès sobretot per homes residents a Catalunya, la majoria multireincidents. A l'estiu augmenta el nombre de lladres que arriben de fora de Catalunya.
Delinqüència disparada a Catalunya
L'auge dels robatoris a les autopistes coincideix amb la delinqüència disparada a Catalunya. El juny va ser un mes negre i l'onada de crims va destapar el greu problema d'inseguretat que s'està vivint al territori català.
Les grans ciutats (i no tan grans) s'han convertit en paradís de la delinqüència, amb els delictes disparats com a robatoris i agressions en grup . També s'estan incrementant les baralles multitudinàries i els robatoris a domicilis, delictes que fan augmentar especialment la sensació d'inseguretat. Tot i això, el govern en funcions d'ERC, i especialment la Conselleria d'Interior, segueixen negant el problema de la seguretat i l'atribueixen a crits de l'extrema dreta.
Més notícies: