Assetjament a diverses seus d'ERC contra la investidura de Salvador Illa
L'ANC i els CDR estan darrere de les mobilitzacions per pressionar la militància republicana
El preacord entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa ha provocat una onada d'indignació a l'independentisme més radical. Entitats com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat diverses concentracions davant de seus locals d'ERC. Han protestat contra l'acord d'investidura del candidat socialista, a qui es refereixen com el president del 155.
Dilluns mateix, quan es va anunciar l'acord, l'ANC va convocar una concentració davant de la seu d'ERC a Manresa. Més d'un centenar de persones es van congregar davant del local dels republicans al crit de “no volem Illa president” i “fora el 155”. També van pegar cartells a la porta com a pressió per no investir Illa.
Ahir, l'ANC i els CDR van convocar també una mobilització davant de la seu d'ERC a Vic per protestar contra l'acord. Desenes de veïns van obligar a tallar l'avinguda on hi ha el local dels republicans. Els concentrats van cridar consignes i van desplegar una gran pancarta amb el lema "el nostre vot no us legitimava per pactar amb el 155".
Les proteses també es van traslladar davant la seu local d'ERC a Granollers, i podrien estendre's a més localitats. A les xarxes socials demanen "pressionar-los a tot arreu, fer una crítica permanent, sabotejar, interferir, obstaculitzar, destorbar, impedir, boicotejar tota l'activitat d'ERC". Demanen estendre les protestes per exercir pressió sobre una militància que ara com ara sembla decantar-se per avalar l'acord.
Recordem, ERC i PSC han arribat a un preacord en què s'acorda el reconeixement nacional de Catalunya, el concert fiscal, un pacte nacional per la llengua catalana i el blindatge de les polítiques socials a canvi de la investidura de Salvador Illa. El preacord serà sotmès a les bases mitjançant una pregunta aquest divendres. Esquerra ha valorat l'acord com un avenç històric per a Catalunya, però l'independentisme radical ho veu com una traïció històrica.
Qui és darrere de l'assetjament
L'Assemblea Nacional Catalana i els CDR són ara mateix els ens més radicals de l'independentisme cívic. Tot i la desmobilització del moviment, aquestes entitats fa setmanes que intenten condicionar les negociacions per a la formació de govern a Catalunya.
Especialment l'ANC, que amb Lluís Llach al capdavant actua de gos de presa de Junts mentre els seus dirigents guarden silenci. Les últimes hores l'ANC ha pujat el to arribant a amenaçar ERC. El seu president ha demanat que els independentistes "estiguin a punt" davant d'una possible investidura d'Illa, suggerint més mobilitzacions de pressió i assetjament contra els signants del pacte.
Crida l'atenció que sigui precisament l'ANC qui orquesti la campanya d'assetjament contra ERC, amb enganxada de cartells inclosa a les portes de la seva seu. La mateixa ANC es feia la víctima fa pocs dies perquè havien enganxat quatre banderes espanyoles a les seves seus després de la victòria de la selecció espanyola. Els que aleshores parlaven d'intimidació ara peguen cartells a la seu d'un partit polític.
Divisió interna a ERC
Els dirigents d'ERC han esclatat contra l'allau d'insults i les amenaces després d'anunciar l'acord amb el PSC. Assumeixen les crítiques, però també recorden que l'acord és legítim i demanen respecte al procés intern per prendre la decisió definitiva. La militància es debat ara davant d'una decisió crucial per al futur immediat de la formació.
La conjuntura ha aprofundit la divisió interna al partit. Entre els més actius contra la investidura d'Illa hi ha el sector crític d'ERC, el Col·lectiu Primer d'Octubre, que demana la dimissió de la cúpula i el retorn a la via unilateral. Aquest sector fa campanya activa perquè la militància voti 'no' divendres i fins i tot ha difós la campanya d'assetjament a les seus d'Esquerra a Granollers, Manresa i Vic.
Més notícies: