Primer pla de Pere Aragonès amb cara de circumstàncies en un dels actes de la Diada de l'11S
POLÍTICA

Pere Aragonès dobla la seva aposta a Pedro Sánchez

El president de la Generalitat exigeix ara un compromís per a un nou referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha revelat aquest dimarts al Parlament el nou full de ruta d'ERC. Després de diversos daltabaixos electorals, els republicans volen vendre una mica més cara la seva pell al llop Pedro Sánchez i han decidit posar damunt la taula el referèndum. Ho fan, això sí, d'una manera curiosa: s'han de "posar les condicions" durant aquesta legislatura al Congrés.

És evident que Esquerra i Pere Aragonès saben que no hi pot haver un referèndum pactat amb el Govern espanyol. Ni Pedro Sánchez, que ja els ha indultat i els regalarà l'amnistia, ho podria justificar. És més, la majoria de la població a Catalunya està cansada del procés i fins i tot hi ha enquestes que asseguren que ja no hi ha consens en aquest punt.

Però per altra banda, ERC necessita un nou relat, un nou full de ruta. Aconseguida l'amnistia, l'objectiu dels de Junqueras és iniciar una negociació per posar les bases per a un referèndum. Un acord de claredat 2.0, en resum. "Tenim l'oportunitat d'obrir i entrar en una negociació amb la feina feta els últims anys. El nostre deure és aprofitar l'oportunitat", assegura Aragonès.

"Si en algun moment hem tingut la força, és ara. Els grups independentistes a Madrid tenen la clau de la governabilitat. Cal utilitzar-la per aconseguir de Sánchez el compromís perquè Catalunya voti. En resum: amnistia i autodeterminació". D'aquesta manera, Esquerra apuja el preu a la investidura del PSOE, o almenys això sembla.

Pere Aragonès vol aprofitar la conjuntura per marcar perfil propi. "Com a president estic preparat i no escatimaré esforços per tirar endavant la resolució del conflicte i la resolució del conflicte passa perquè Catalunya voti". Després de la irrupció de Puigdemont com a actor polític, el dirigent d'ERC es vol erigir com l'interlocutor amb Sánchez per negociar una consulta.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

Els processistes aprofiten la debilitat de Pedro Sánchez

La veritat és que tant ERC com Junts han vist ara una possibilitat per resoldre els seus problemes personals i tornar a rivalitzar. Les negociacions s'emmarquen en aquest context i Pere Aragonès no vol que Puigdemont se li avanci. Tots dos han vist un Pedro Sánchez fràgil, que en depèn exclusivament i volen el seu tros del pastís.

Aconseguida sense gaire dificultat l'amnistia, ara toca parlar del referèndum. I Pere Aragonès s'apunta al carro de Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: