Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient
POLÍTICA

Més de la meitat de catalans no volen un referèndum

Per això, només hi haurà una consulta pactada

Per què Sánchez evita utilitzar la paraula amnistia ? Per què assaja alleujaments penals calcats de l'alleujament fiscal de Bush? Perquè el president en funcions sap que qui arma el marc defineix la pintura. I en què volen els votants del PSOE, la imatge de l'amnistia, sobra gairebé tant com Junts necessita la del referèndum a la seva, I pactat, segurament, valdria.

I què és això de la unilateralitat a què Puigdemont diu que no renuncia?

En si, això de l'1 d'octubre: un nosaltres ens el guisem i la resta se'l menja com el que Estat de Dret va parar el 2017. Puigdemont diu que no hi vol renunciar, perquè, se suposa, tem que (també com a 2017) la Marta Rovira de torn li anomena botifler, encara que, potser, no tant .

A El Español l' explicaven a les clares aquest 25 de setembre en una enquesta de Sociomètrica. Què deia? Doncs que el 26,8% dels votants del PSOE està a favor de l'amnistia, el 23,7% hi està en contra i el 48,6% l'acceptaria. Ho faria, això sí, si Puigdemont i els seus hosts renuncien “a la unilateralitat”. El que és possible exclou maximalismes.

Logo de TelegramNOVETAT TELEGRAM: ¡Punxa aquí per unir-te a la comunitat de TELEGRAM d'E-Notícies, les notícies de veritat sense censura.

I aquesta, la unilateralitat, és un altre joc de marc i llenç. De la mateixa manera que el president necessita un quadre en què no aparegui l'amnistia, el president en necessita un altre en què surti una consulta o similar.

Si el pacte arriba, el llenç final inclourà una consulta pactada i un alleugeriment penal, però no una amnistia comme il faut o un referèndum unilateral de caixa o faixa . En les negociacions, sempre, se sol presentar com a irrenunciable allò en què es pot cedir per aconseguir allò que de debò es vol. I Puigdemont i Sánchez són hàbils en aquests combats.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

Les enquestes són tossudes

Des del 2017, les enquestes ho repeteixen: els catalans no veuen al referèndum amb què somien els independentistes més intrèpids com una prioritat. Si que es desitja –i per això el PSC guanya eleccions- un arranjament en què ningú no perdi del tot i cap faci saltar la banca.

Hi haurà amnistia, però no serà total i hi haurà referèndum, però no serà unilateral. Per què? Perquè Puigdemont vol tornar a casa i Sánchez no es vol moure de la seva. Fer possible allò que els convé i que sembli bo i inevitable, en definitiva.