Muntatge de Puigdemont i Aragonès amb una explosió de fons
POLÍTICA

Pere Aragonès dispara amb bala contra Carles Puigdemont

Respon a les dures crítiques de Junts i els torna el cop: l'amnistia ja estaria aprovada si no fos pel 'retard en el temps' de Junts


Amb l'avançament de les eleccions, Aragonès ha agafat per sorpresa tots els partits. Tot i que l'objectiu no declarat era Junts i, més en particular, Puigdemont. De fet, una de les primeres reaccions a l'anunci de l'avançament va ser la de Jordi Turull. El secretari general de Junts va acusar Aragonès de 'sectarisme' i 'càlcul electoral'.

Per la seva banda, Aragonès aprofita la seva nova posició de força i torna el cop a Junts per partida doble. La llei d'amnistia, diu, ja estaria aprovada si no fos pels retards de Junts. I sobre la candidatura de Puigdemont, Aragonès la relativitza i deixa caure que “el 2021 ja va ser candidat i va quedar tercer”.

Junts té pressa

Qualsevol diria que el president Aragonès ja tenia la jugada pensada. El que és clar és que, a diferència de Junts, a ell no li ha agafat per sorpresa el seu propi avenç de les eleccions. Els neoconvergents veuen com de sobte trontolla el seu pla de tenir tot el temps del món per portar de tornada Puigdemont.

Ahir, el secretari general de Junts no va tenir més remei que fugir endavant i començar la campanya electoral. Turull va acusar Aragonès de “sectarisme” i “càlcul electoral” i el va qualificar de “governador civil”. D'altra banda, va parlar de Puigdemont sense referir-s'hi explícitament i va dir que Junts presentarà un candidat que tingui “el país al cor”.

Aragonès comença a esprémer la jugada

I és evident que Aragonès ha passat a l'ofensiva després de diversos mesos a l'ombra de Junts i Puigdemont. En primer lloc, ha relativitzat el paper de líder moral que Junts vol donar a Puigdemont entre el votant nacionalista. Com si res, Aragonès ha deixat caure en una entrevista a TV3 que “el 2021 ja va ser candidat i va quedar tercer”.

Primer pla de Pere Aragonès somrient lleugerament

D'altra banda, es nota que Aragonès vol esprémer al màxim la seva posició d'avantatge perquè, a diferència de Turull, intenta mantenir un to més institucional. Diu desitjar que “tant Puigdemont com la resta de represaliats tornin com més aviat millor”. És a dir, que Aragonès sap que no li convé una confrontació directa en aquest camp.

De fet, es posa fora de perill de l'acusació de “càlcul electoral” i recondueix tota la responsabilitat cap a Junts. L'amnistia, ha dit, "ja estaria aprovada de no ser per retocs que no afegeixen" al blindatge jurídic. És a dir, que ERC comença a capitalitzar ara el perfil baix que ha mantingut a les negociacions amb el PSOE.

➡️ Política

Més notícies: