Muntatge de Carles puigdemont, Sílvia Orriols, Carles Carrizosa, Clara Ponsatí, Laure Vega i Dolors Feliu

POLÍTICA

Les grans incògnites de les eleccions catalanes després de l?anunci de Pere Aragonès

Els nous partits i els que estan en reconstrucció estrenyen l'accelerador per arribar a temps a la cita electoral

La caiguda del Govern i la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya ha obert diverses incògnites en un panorama polític més fragmentat que mai. Els espais en reconstrucció hauran d'estrènyer l'accelerador si volen arribar a temps. També s'hauran d'afanyar aquelles noves propostes que concorren a les eleccions per primera vegada, sobretot a l'espai independentista.

La incògnita més gran és probablement qui serà el candidat de Junts per Catalunya. El partit ha ocultat presentar Carles Puigdemont, però els terminis de l'amnistia i el seu horitzó judicial ho compliquen molt. Si l'expresident no es pot presentar, s'estudien noms com Josep Rull i Míriam Nogueras.

ANC, Ponsatí, Aliança Catalana

Una altra incògnita és saber què passarà amb el quart espai independentista, on podrien competir fins a tres candidatures. D'una banda hi ha Alhora, el nou partit de Clara Ponsatí, que ja ha confirmat que aniran a les eleccions. Aliança Catalana també hi serà, i ara només falta saber si l'ANC arriba a temps per conformar la llista cívica i trobar un candidat solvent.

Si finalment l'ANC no arriba a temps, podrien explorar una fusió amb l'espai de Clara Ponsatí i que ella lideri l'independentisme cívic indignat amb els partits processistes. Ponsatí rivalitzaria llavors amb Sílvia Orriols, que probablement assumeixi el repte electoral de l'independentisme identitari. El quart espai quedaria dividit entre l'entorn de l'ANC i l'espai d'Aliança Catalana.

Muntatge amb plans mitjans de Jordi Graupera, Clara Ponsatía, Josep Costa i Sílvia Orriols

Hi ha un altre dubte a l'espai independentista, i veure com afronta la CUP el repte electoral en ple procés de renovació orgànica i estratègica. Els cupaires van posar en marxa el novembre el Procés Garbí, per redefinir el rumb de l'organització els propers anys a través d'assemblees i trobades. Ara, la urgència de les eleccions els obliga a presentar un programa i un candidat, i Laure Vega és una de les més ben posicionades.

Pla mitjà de Laure Vega de la CUP parlant amb un micro a la mà

Què passarça amb Ciutadans

El bloc constitucionalista està més definit i hi ha tres candidats clars (Salvador Illa al PSC, Alejandro Fernández al PP i Ignacio Garriga a Vox). L'únic dubte és saber què passarà amb Ciutadans. La formació taronja concorrerà a les eleccions malgrat la seva posició de debilitat política i econòmica, i ara obriran un procés intern per decidir a corre-cuita qui serà el seu candidat.

Primer pla del líder de Ciutadans Carlos Carrizosa

Carlos Carrizosa té totes les paperetes per tornar a encapçalar les llistes de Ciutadans al Parlament. Ho farà probablement de la mà d'Anna Grau, encara que a diferència dels últims comicis aquesta vegada no hi serà Nacho Martín Blanco. El seu repte serà ficar-se a la baralla de PP i Vox, i seduir l'electorat que vol girar full a deu anys de procés a Catalunya.

A més de tots aquests dubtes, també hi ha la incògnita de saber què passarà amb tot l'espai de Podem i els Comuns. Els morats han trencat amb els Comuns però tampoc tenen la força per presentar-se per separat, i caldrà veure com afecta la crisi interna a les expectatives electorals de Jéssica Albiach. Catalunya pot ser la punta a Yolanda Díaz, després del seu fracàs a Galícia.

➡️ Política

Més notícies: