Primer pla de Carles Puigdemont amb Marcela Topor en un photocall
POLÍTICA

Tot el que Junts i el seu entorn perdrien sense la Diputació de Barcelona

Hi ha molt més en joc del que sembla

Junts per Catalunya descartava aquest dimarts reeditar el pacte a la Diputació de Barcelona amb el PSC. El portaveu de Junts, Josep Rius, assegurava aquest dimarts que el partit explorarà "majories alternatives". O dit d'una altra manera: el sector més radical del partit ha tornat a guanyar els alcaldes i és probable que Junts es quedi sense governar a la Diputació .

L'escenari encara és obert i pot passar de tot. Els quatre diputats provincials del PP seran decisius i no es descarta que algun de Junts, com Marc Castells, desobeeixi el partit i pacti amb el PSC. Avui dia el més probable és que socialistes i comuns formin el govern de la Diputació de Barcelona.

Si s'acaba confirmant, Junts per Catalunya perdria la seva institució més important. La Diputació de Barcelona mou 1.200 milions d'euros i és una eina de col·locació i de repartir diners brutals. Hi ha més d'una trentena d'assessors, a banda dels que té cada partit, controla La Xarxa Audiovisual Local i reparteix milions en subvencions.

Si un parla amb personal de la Diputació de Barcelona confirma que una de les condicions del pacte entre Junts i el PSC era la publicitat institucional a determinats mitjans de comunicació com El Nacional. Aquest diari, que rep gairebé un milió d'euros públics anuals, té en la Diputació la segona via d'entrada de diners públics més importants després de la Generalitat.

Sense Junts per Catalunya en aquest ens, es tancaria l'aixeta de centenars de milers d'euros. És en aquest context que cal entendre les editorials que el director d'El Nacional, Xavier Antich, escriu aquests dies. Alerta dels perills de la nova estratègia de Junts, que aïlla el partit del poder. I, és clar, si els de Puigdemont no governen, el seu diari es queda sense els diners públics.

Una altra de les condicions del pacte entre Junts i el PSC era el sou de Marcela Topor, la dona de Carles Puigdemont. Marcela fa un programa setmanal en anglès a La Xarxa pel qual cobra 6.000 euros mensuals. Des del 2018 ja ha facturat gairebé 350.000 euros. De moment el programa de la dona de Carles Puigdemont segueix en antena a l'espera del nou govern.

Sembla previsible que si del PP depèn la formació del nou govern a la Duputació de Barcelona, aquestes subvencions encobertes a mitjans independentistes o el programa de Topor s'acabaran. Governar a la Diputació de Barcelona és molt més important –i influent– del que molts pensen.

➡️ Política

Més notícies: