3 ciutats catalanes, entre les 4 que més tributs paguen per habitant a tot Espanya
'L'infern fiscal' té moltes cares: alguns dels municipis amb més impostos locals són a Catalunya
Que a Catalunya es paguen molts impostos és conegut per tothom. De fet, és la regió espanyola amb més impostos propis. Això ha portat la patronal i altres actors de la societat civil a parlar "d'infern fiscal".
Entre els impostos que aixequen més polèmica hi ha l'impost de successions, “l'impost a la mort”, conegut de manera popular. Comparativament, Catalunya és la regió on més es paga per aquest impost. L'última vegada que es va augmentar va ser durant el confinament, quan el president Torra estava al poder.
Però a més dels impostos propis de la Generalitat, també hi ha tots els impostos locals. I segons un estudi del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), Catalunya també sobresurt en aquest punt. Ni més ni menys que té majoria absoluta al top five de ciutats que paguen més tributs locals.
Les xifres a Catalunya
La ciutat més cara d'Espanya en aquest sentit és Madrid, que paga 1.001 euros per ciutadà en impostos locals. El segueixen Barcelona (amb 978 euros), Tarragona (917) i Girona (901). Tanca la classificació Toledo, on els veïns paguen 864 euros per habitant. En qualsevol cas, aquestes tres ciutats catalanes superen amb comoditat la mitjana espanyola, que és de 705 euros per veí.
Entre els impostos que més eleven la factura hi ha l'Impost de Béns Immobles, el famós IBI. L'any 2023, el 24% dels ingressos de l'Ajuntament de Barcelona van ser per IBI (737,4 milions d'euros). Des del 2018 es percep un destacat augment en aquest ingrés, passant de prop de 640 milions als gairebé 740 d'ara.
Per la seva banda, i encara que en termes absoluts no sigui la ciutat que més ingressa per aquest impost, Girona sí que és la que té l'IBI urbà més alt de tot Espanya. A la capital gironina es troba en aquests moments en un tipus del 0,967.
D'altra banda, els tarragonins han vist el darrer any com el govern municipal augmentava l'impost. I és que, des de l'inici del 2024, els tarragonins paguen ni més ni menys que 7,4 punts percentuals més d'IBI. Segons va explicar l'octubre passat, l'alcalde socialista de la ciutat, Rubén Viñuales, havien d'apujar l'impost davant del risc de “fallida”.
En un informe publicat aquest mateix mes, el Consell General d'Economistes (CGE) ja ha mostrat la seva preocupació davant el protagonisme de l'IBI. Seria "desitjable", diu el CGE, revisar el protagonisme "en excés" del tribut en la riquesa dels consistoris.
Finalment, també cal destacar l'existència de tot un rosari de tributs que, encara que en una proporció més baixa, també pugen la factura. Entre aquests, destaquen Activitats Econòmiques, Circulació o Escombraries, que va pujar un 12% a Tarragona.
Més notícies: