Muntatge d'una persona votant i el Parlament Europeu
POLÍTICA

Els 10 catalans amb opcions d'entrar al Parlament Europeu el proper 9 de juny

Els partits ja han presentat les seves llistes a les europees i hi ha diverses figures catalanes destacades

Les eleccions europees estan aquí. El 9 de juny els ciutadans europeus triaran els 705 diputats que conformen el segon parlament més gran del món només per darrere del Parlament de l'Índia. De tots aquests diputats, Espanya tria 61, d'entre els quals hi ha 11 catalans amb opcions reals d'entrar-hi.

Debat del Parlament Europeu a Strasburg el 22 de novembre de 2022

PP: una figura amb experiència

De Sant Sadurní de Noya, Dolors Montserrat és una cara coneguda de la política catalana. La ja diputada al Parlament Europeu serà el cap de llista dels populars. Des d'Europa, ha protagonitzat alguns gestos polítics que han tingut força incidència mediàtica a Catalunya. El més destacat és l'informe del Parlament Europeu sobre la immersió lingüística a Catalunya.

Vox: 3 noms

Per Vox, obre les llistes el barceloní Jorge Buxadé, que també era al Parlament Europeu i també s'ha destacat amb algunes iniciatives com 'l'Informe Buxadé', que demanava la unificació dels criteris per prendre les dades dels immigrants irregulars i que va ser aprovat. Tot i que amb menys possibilitats d'entrar-hi, l'acompanyen els també catalans Juan Carlos Girauta, fitxatge recent de Vox, i Alonso de Mendoza.

Ciutadans: una cara coneguda

Jordi Cañas serà el número de les llistes del partit taronja. Amb experiència a Europa, Cañas és l'actual cap de la delegació del partit a Brussel·les, així com el seu portaveu. Abans que el partit es trenqués amb la dimissió d'Adrián Vázquez, Ciutadans va fiar gran part de la seva estratègia a l'oposició a l'independentisme i a Sánchez des de Brussel·les. Cal esperar que a les europees es confirmi la tendència de desaparició de Ciutadans.

Primer pla de Jordi Cañas parlant en un míting amb un microestil pinganillo a la cara

PSOE: algú del PSC

Per part dels socialistes, la figura catalana del PSC és Laura Ballarín Cereza. De Barcelona i nascuda el 1984, Ballarín també té experiència al Parlament Europeu i és la Secretària d'Àrea de Política Europea i Internacional del PSC. S'ha destacat com a membre d'algunes comissions i delegacions importants vinculades a assumptes dels països del Magrib, Tunísia o Algèria.

Junts: un incondicional

De la cort més propera de l'expresident Puigdemont, a Toni Comín li va somriure la sort amb l'avançament de les eleccions catalanes. Amb elles, el número u de les llistes per a Europa va ser per Comín, que és dels pocs processistes que ha sobreviscut a les turbulències polítiques dels últims anys. L'acompanya Neus Torbisco-Casals, d´Igualada, professora d'universitat i peça important del Consell per la República.

Ara Repúbliques: un fitxatge mediàtic d'ERC

ERC concorre a la coalició de partits d'esquerra sobiranista 'Ara Repúbliques'. Les enquestes els donen 3 diputats, que podran maquillar la tendència a la baixa dels republicans després del 12M. ERC també ha apostat per la continuïtat i han posat el seu portaveu a l'Eurocambra, Diana Riba, com a número u. Tot i que la cara més coneguda serà la del meteoròleg de TV3, Tomàs Molina. Amb el seu fitxatge, l'esquerra sobiranista busca reforçar el discurs ecologista, tot i que Molina té difícil aconseguir un escó.

Tomàs Molina al 'Col·lapse'

Sumar: un altre dels habituals

Jaume Asens serà la quota dels Comuns a les llistes i anirà de número dos. Als de Yolanda Díaz, també en decadència electoral, els ha costat muntar les llistes per la competència entre els partits que conformen Sumar. En qualsevol cas, Asens té gairebé assegurat el lloc perquè tot i perdre dos escons els sondejos els donen quatre escons.

➡️ Política

Més notícies: