El veto del Govern a Sílvia Orriols
Vetant la seva alcaldessa, la Generalitat menysprea tota una localitat. Els que s'omplen la boca dient que “això va de democràcia”, no accepten el resultat de les eleccions. Sembla que Ripoll no té dret a decidir
Aquest dimarts, la Generalitat va vetar Sílvia Orriols d'un acte amb empresaris i representants polítics. Ho va denunciar la líder d'Aliança Catalana i posteriorment la portaveu del Govern ho va confirmar, al·legant que “no comparteixen espai amb l'extrema dreta”.
Podran dir que aquest veto forma part del cordó sanitari que, des de l'anterior mandat, apliquen a la líder d'Aliança Catalana. Tot i això, aplicar un cordó sanitari és una estratègia política per no pactar, debatre ni aprovar mesures amb un partit en concret i així aïllar una formació i no comprar la seva agenda política. Un altre dia ja parlarem si és una estratègia d'èxit o no -que veient el cas de Sílvia Orriols, que va passar d'1 a 6 regidors malgrat el cordó sanitari que li van fer a l'anterior mandat, no sembla precisament un pla sense fissures-. Però el que va fer aquesta setmana el Govern no és un cordó sanitari, és una falta de respecte a tots els ciutadans de Ripoll, que és una cosa molt diferent.
En aquest acte amb empresaris, Sílvia Orriols estava convidada com a alcaldessa de tots els ripollesos, no com a líder d'Aliança Catalana. Patrícia Plaja, portaveu de la Generalitat, sempre diu que l'executiu de Pere Aragonès és un “Govern de tots els catalans”. Doncs la Sílvia Orriols, el mateix. Aquest veto no és un veto a Sílvia Orriols, ni tan sols al 30% de ripollesos que la van votar. És un veto a tot Ripoll. Perquè ella, els agradi o no, ara mateix representa tot el municipi.
Els que sempre s'omplen la boca d'“això va de democràcia” o del “dret a decidir”, ara no els agrada el que han decidit els ripollesos a les urnes. El Govern justifica la seva posició dient que "no comparteixen espai amb l'extrema dreta". Vivim uns temps en què s'està banalitzant per sobre de totes les possibilitats l'etiqueta "extrema dreta". Però mentre gran part de l'establishment es nega a afrontar debats com el control migratori o la inseguretat als carrers, els que sí que ho fan seguiran sumant suports a les urnes i guanyant força als parlaments. I cada cop tindran més difícil “no compartir espais” amb ells. Si no, que mirin la tendència que viu Europa els darrers anys, amb l'exemple més recent dels Països Baixos.
A Catalunya, no sabem què passarà a les properes eleccions al Parlament, previstes per al 2025 si no s'acaben avançant. Ni tan sols ho podem intuir perquè el Centre d'Estudis d'Opinió no pregunta per Aliança Catalana. Però no seria estrany que els que no s'atreveixen a parlar de certs temes, acusen tothom d'“extrema dreta” i es dediquen a vetar càrrecs electes, s'acabin portant una sorpresa.
Més notícies: