Joan Laporta, Hansi Flick, Roberto de Zerbi i Míchel
FUTBOL

Qui ha de ser el nou entrenador del Barça? Periodistes i analistes donen l'opinió

L'elecció del substitut de Xavi Hernández no és una tasca senzilla. Per això, a 'E-Notícies' intentem trobar la resposta ideal de la mà de persones que cobreixen l'actualitat del club i amb coneixements del joc


La nit del 27 de gener del 2024 va tenir un desenllaç inesperat a Barcelona. El que havia de ser un partit habitual del Barça com a local va acabar deixant el resultat del xoc en segon pla. La Ciutat Comtal va viure un terratrèmol, el punt d'origen del qual es va ubicar a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, que va sacsejar el món del futbol, i el seu impacte es va estendre a escala internacional. Després de la derrota contra el Vila-real per 3-5 a Montjuïc, el tècnic, Xavi Hernández, va anunciar públicament la seva decisió de deixar el càrrec a final de temporada. L'egarenc va argumentar que el club necessita “un canvi de dinàmica”, i va assegurar que “com a home de club”, el millor per a totes les parts és separar els camins.

Amb el seu adéu confirmat, el Barça ja treballa per trobar el nou entrenador. Xavi Hernández va agafar les regnes de l'equip el 2021, i la idea era establir un projecte a llarg termini. Tot i això, la persona que havia de ser el Ferguson del FC Barcelona ha durat menys de 3 anys al club, i la seva marxa deixa en evidència les dificultats que comporta dirigir la banqueta blaugrana.

No obstant, trobar el substitut ideal no és una tasca fàcil. La llista de candidats és àmplia, i alguns noms han guanyat força les últimes setmanes, però sembla que cap no genera unanimitat dins del si del club. Dit això, a 'E-Notícies' ens hem posat en contacte amb periodistes, analistes i entrenadors per fer un estudi detallat de la situació actual del Barça, revisar els problemes que s'han vist aquesta temporada, trobar solucions i perfilar la persona que ha de dirigir el conjunt blaugrana a partir de la temporada 2024/25.

Quins problemes ha tingut el Barça aquesta temporada?

El Barça va arrencar el curs 2023/24 amb grans expectatives. L'equip venia de guanyar la Lliga tres anys després i d'alçar-se amb la Supercopa d'Espanya, i la incorporació de jugadors com Ilkay Gundogan, Joao Félix i Joao Cancelo havien de fer un salt de qualitat a l'equip. Tot i això, i ja amb la meitat de la temporada disputada, el Barça està segon a Lliga a 8 punts del Reial Madrid, va caure eliminat als vuitens de final de la Copa del Rei i va perdre la final de la Supercopa d'Espanya.

El quadre de Xavi Hernández ha estat –i és– molt irregular a nivell de joc i resultats. El periodista Alejandro Segura creu que el gran problema que ha tingut el tècnic és que “no ha sabut encaixar l'equip fent aquest pas endavant que necessitava així que el joc. L'any passat defensava molt bé i va guanyar la lliga amb una solidesa defensiva molt gran. L'staff volia fer un pas endavant, en aquest punt va perdre la solidesa i, ofensivament, no ha sabut encaixar l'equip i el centre del camp no ha funcionat”.

David Bernabeu, periodista del diari Sport, concorda força amb aquestes afirmacions. “Xavi Hernández intenta fer un equip més ofensiu, amb més talent que el que tenia l'any passat. Tenir el control, defensar amb la pilota i estar al costat en camp contrari per atacar i defensar bé. L'equip ho ha aconseguit a comptagotes”.

L'analista Albert Morén, que parla del joc a la pàgina eumd.es, ha comparat la situació d'aquest any amb la de la temporada passada per intentar donar explicació als problemes del Barça.

“Si ho repassem, la temporada anterior és un equip que en molts moments també va tenir problemes de joc i va estar marcat pel sostre de la davantera. Als partits més exigents hi ha una davantera on el Barça no marca la diferència. La fórmula que troba Xavi per competir és la seguretat defensiva, i supleix el límit de qualitat individual des d'un punt de vista col·lectiu, però més des de la intensitat, la mentalitat i l'esforç que no pas des de la construcció com a equip”.

“Ens plantem aquesta temporada amb el repte de guanyar recursos ofensius i trobar una fórmula alternativa. El Barça no ho ha trobat. Hi ha nous arguments, però pel camí ha perdut allò que el va fer competir. Orde, seguretat àrea pròpia i la capacitat de concentració màxima. S'ha quedat sense cap de les dues fórmules”, explica Morén.

David Guzmán, entrenador i professor de tàctica, intenta anar una mica més enllà, i assenyala que “el gran problema del Barça és el desconeixement intern d'aquest model identitari que l'ha elevat als altars del futbol. Els darrers tres entrenadors -Quique Setién, Ronald Koeman i Xavi Hernández- no han respectat les bases del joc de posició perquè no ho entenien”.

Així mateix, Guzmán assegura que Xavi “focalitza la idea en conceptes. Els entrenadors amb més experiència i profunditat a nivell de coneixement del joc entenen que els conceptes hi són, però l'important són els contextos”.

“Jo no faig mai una sessió o un exercici per treballar el tercer home. És un concepte que el jugador ha d'entendre, però no es busca com a tal, busquem superar la X pressió. Si et pressionen el 4-4-2, l'objectiu és on col·loco interiors i laterals per superar pressió amb avantatge, i els patrons en què ens comportarem”, assevera.

Mala pressió alta

Tots els entrevistats han coincidit en un dels punts clau que expliquen la temporada dolenta del Barça: la incapacitat per executar una bona pressió alta, que va ser una de les senyes d'identitat de l'equip el curs anterior. L'analista Àlex Delmàs afirma que “al futbol modern no podem desvincular atac de la defensa. L'equip ha encaixat perquè ataca malament, no viatja en bloc i han aparegut errors de base col·lectius i individuals”. Albert Morén exposa les conseqüències de no fer una pressió efectiva. “No aconsegueixes l'èxit i et despulles pel que passa després. Cada cop que el superen té pocs arguments a l'hora de córrer enrere, tancar l'esquena, i la fragilitat defensiva hi té molt a veure”.

Així mateix, Morén parla d'una fórmula que, segons la seva opinió, va ser clau per explicar els èxits aconseguits la campanya anterior. “M'agrada dir que el Barça guanya la Lliga jugant 38 finals. És una fórmula que tenia data de caducitat, no em sembla una cosa que es pugui sostenir en el temps pel desgast mental i físic”. David Bernabeu aprofundeix en aquesta idea. “No he vist la gana i la passió pròpia d'un equip amb una gran jugadors joves que tenen tot el recorregut per fer i pocs títols a les seves vitrines. Hauria d'haver ensenyat més desig i compromís en moments determinats. La pressió alta és clau i l'has de treballar, però que en molts moments depèn de la voluntat i les ganes que hi posis”.

El discurs llançat des de la directiva

David Bernabeu també assenyala els dos errors comesos de Xavi Hernández fora dels terrenys de joc. “Un és molt clar. Comprar-li el discurs grandiloqüent, magnànim i de tenir-ho de guanyar tot el president. S'ha posat el llistó d'exigència a una alçada molt gran. Han arribat jugadors cedits o veterans, i no ha pogut fitxar allò que volia, sinó moltes vegades el que podia, ia vegades ni això”. També apunta a les dificultats del tècnic per abstreure's de l'entorn. “Ho va patir com a futbolista, i com a entrenador hauria de saber que també existiria. A Can Barça hi haurà soroll facis el que facis, i cal passar olímpicament del que es digui”.

Quins requisits ha de complir el nou entrenador?

Les respostes a aquesta pregunta han tingut un denominador comú: el tècnic que dirigeixi el Barça la temporada que ve ha de tenir experiència a l'elit. Albert Morén dóna molta importància a aquest fet: “Per a un entrenador d'un equip com el Barça és importantíssim saber com és un vestidor de semifinals de Champions, o saber què pensa un futbolista quan s'està jugant una Lliga o quan l'entrenador es el dirigeix d'una manera o una altra”. Alejandro Segura afirma que l'elegit ha de saber “el que és estar a primera línia europea. És primordial perquè els jugadors s'endollen i ja sabria fer anar la pressió d'un gran club”.

David Bernabeu no té clar el camí que vol seguir Deco a la recerca del nou entrenador. “Com a molt ens ha dit que ha d'entendre la situació del club, estirar els joves i saber que no hi haurà grans fitxatges, però això és un retrat robot de Xavi Hernández”. “No sé exactament quin tipus de futbol vol que es jugui, i em sembla preocupant”, apunta. Així mateix, explica que contractar un tècnic amb un gran palmarès no assegura victòries. "Que un entrenador hagi guanyat la Champions no garanteix res, són valors superflus i frívols per determinar lʻelecció".

Deco mirant a un costat sobre un fons blau i vermell

“El Barça hauria de fixar quin tipus de futbol vol fer i escollir. Jo escolliria un entrenador més d'acord amb el model que ens ha fet grans. Això és un segell diferencial i no es pot perdre. Res no et garanteix guanyar”, confirma el periodista. Àlex Delmàs és en aquesta mateixa línia. “Heu de tenir personalitat, lideratge i creure en la manera de jugar del Barça. És històricament la que ha fet guanyar i genera una inèrcia positiva. També cal adaptar-se al futbol modern i nous temps, i això passa per no tancar-se en un sol esquema, sinó ser flexible dins de la idea de joc i estirar noves tecnologies per poder evolucionar”.

Albert Morén declara que “la plantilla respon a una idea de joc de tenir la pilota i ser protagonista, i permet a l'entrenador beneficiar-se de la feina que ha fet el Barça des de fa dècades. També és una manera de guanyar crèdit. Un entrenador que arribi amb una altra proposta i als primers partits no surtin les coses, s'encendrà l'entorn”. Per a David Guzmán, l'elegit per a la banqueta ha de tenir “coneixements veritablement profunds sobre el joc de posició i executar-lo”, i que tingui la personalitat de donar cabuda als joves. “Tenen un component emocional que ajuda i estan culturitzats”.

Així mateix, el creador del web eumd.es relata que el principal requisit és “que sigui un bon entrenador. A vegades li donem poca importància a això, i al debat al voltant del Barça s'oblida que dins de les filosofies de joc i les diferents maneres d'entendre el futbol també hi ha graus de talent i qualitat. No pel fet de congregar amb una manera d'entendre el futbol vol dir que tingui més o menys nivell. M'agrada reivindicar la part pràctica, que les seves idees tinguin una formulació pràctica a l'equip i que els jugadors les entenguin i les puguin fer seves. El futbol no és només voler fer, sinó també saber fer”.

Què ha de millorar el nou entrenador?

Albert Morén té clara la resposta: potenciar el valor dels jugadors. “La clau de tot plegat és la sensació que el Barça no ha tret partit de les possibilitats de la plantilla. Cal optimitzar els recursos i millorar la pressió i la sortida de pilota. Són fases que marquen avui dia el discurs futbolístic”.

Àlex Delmàs destaca la paciència amb el nou tècnic com a element capital. "Ha de ser algú que no vulgui resultats immediats, amb un projecte de llarg termini i tàcticament molt bo". David Bernabeu també assenyala que "la pressa ha de quedar aparcada" i cal millorar el context per a l'entrenador. “Ha de demanar calma, temps i treballar. L'objectiu ha de ser que la gent vegi que l'equip creix i vagi contenta a veure els partits”. El periodista esmenta l'exemple de Jurgen Klopp, que ha guanyat 1 Champions i una Lliga en 9 temporades al Liverpool. “Digues-me quin entrenador del Barça aguanta això”, deixa anar.

Millorar els entrenaments i treballar contextos de partit són les claus que assenyala David Guzmán. “Si es fa això, l'equip començarà a ser més fluid, dinàmic i, realment, a jugar a futbol. Millorar en fase defensiva/moments sense baló. L'equip ha de Més compacte, sòlid, saber quines zones són prioritàries, millorar la defensa del centre lateral i les situacions de joc directe rival”.

Alejandro Segura fa èmfasi en la necessitat d'apuntalar la feina defensiva i que “els visitants no perdin el respecte al Barça quan juga a casa. Cal recuperar la solidesa i ser un equip que en tres quarts de camp no es nubi i tingui més presència a l'àrea rival”.

Quin nom seria l'ideal?

Els entrevistats han hagut de respondre la pregunta del milió. Tot i això, no hi ha hagut unanimitat en l'elecció del substitut de Xavi Hernández.

Un dels noms repetits ha estat el de Roberto de Zerbi, entrenador del Brighton. Per a David Guzmán, Àlex Delmàs i David Bernabeu seria un dels seus principals candidats per ocupar la banqueta del Barça. El periodista del diari Sport ha elogiat la tasca de l'italià a la Premier League. “Em sembla un entrenador moderníssim. Guardiola va dir que li sembla l'entrenador més influent dels darrers 20 anys. M'encanta que juga sempre igual sigui qui sigui el rival. Els seus equips generen moltíssimes ocasions, són intensos en la pressió, valents en sortida de pilota… equips treballadíssims”. Tot i això, remarca l'handicap de no haver estat en clubs d'altíssim nivell ni en vestidors de grans estrelles.

Delmàs i Guzmán han coincidit amb el nom de Míchel, tècnic del Girona. El primer no el veu deixant el seu club actual, mentre que Guzmán pensa que encaixa en les necessitats del club. “La personalitat, a banda dels seus coneixements esportius, pot donar molt al Barça”, comenta. Així mateix, Delmàs parla també del seu gust per Julian Nagelsmann , però afirma que el nou entrenador hauria d'estar acompanyat “d'algú de la casa, com Albert Capella, García Pimienta o Rubi amb qui fer tàndem”.

Alejandro Segura es decanta per l'opció de Hansi Flick. “Sap què és guanyar títols amb el Bayern. És veritat que amb la selecció no ha tingut el millor exercici, però tenint en compte el que va fer, crec que seria un molt bon entrenador per al nou projecte”. Albert Morén, però, tindria dubtes amb l'alemany per “la seva adaptació al club, la lliga, l'entorn, el caràcter de jugador més mediterrani…”.

Per part seva, l'analista ha posat un altre nom sobre la taula: Thiago Motta. L'exjugador del Barça i actual entrenador del Bologna seria el seu candidat idoni per dirigir el quadro culer. “Acaba contracte i, atesa la situació, podria ser un nom a tenir en compte. Dins de la categoria dels possibles, el que més em sedueix és Motta perquè respon més i millor els requisits”.

“És bon entrenador, ho està demostrant al Bologna. Normalment es juga a vol aquest equip i les seves idees les veus sobre el camp. Està fent rendir una plantilla per sobre del nivell que té de per si mateix”, assevera.

Morén destaca l'experiència de Motta com a jugador en equips de l'elit europea com a Barça, Inter o PSG. “No és garantia de res, però si escau té nivell d'entrenador i m'ofereix més garanties de traslladar-lo a un equip d'elit. La proposta és atractiva i encaixa amb allò que vol el culer”.

➡️ FC Barcelona ➡️ Futbol

Més notícies: