Una finestra amb pluja i un cercle amb unes cebes

EL TEMPS

Josep, l'home que va encertar les pluges gràcies a la 'Previsió de les Cebes'

Gràcies a les pluges dels darrers dies, el Govern està considerant aixecar les restriccions a causa de la sequera

Un veí de Santa Pau va predir la pluviometria de l'any utilitzant unes cebes i les seves prediccions no estaven allunyades de la realitat. Finalment, els seus pronòstics s'han complert i el ''meteoròleg'' ha presenciat com les pluges, segons el previst per ell, han arribat. Gràcies a les darreres precipitacions que han banyat el territori català aquests últims dies, el Govern estaria considerant aixecar les restriccions imposades per la sequera.

Les escasses pluges d'aquests darrers dies han estat motiu de gran preocupació a Catalunya. La situació es va agreujar especialment perquè molts dels seus pantans es trobaven a penes al 10% de la seva capacitat total, sumint la regió en una fase d'emergència. Aquest escenari ha afectat moltes famílies, sobretot aquelles agràries, que han vist com la seva feina es veia afectada cada cop més per aquest important motiu.

Josep Grabulosa, mecànic de Santa Pau que prediu la pluja mitjançant una ceba
Amb el seu mètode, Josep fa anys que l'encerta. | CCMA

Les cebes han encertat les pluges en aquest començament de primavera

Josep Grabulosa, un mecànic de Sant Pau, ja havia anticipat prèviament l'arribada de la sequera. Va explicar en una entrevista a Catalunya Ràdio que el mètode d'usar talls de ceba per predir les pluges de l'any no estava gens lluny de la realitat. Segons ell, en tallar una ceba de l'hort, posar-hi sal i observar si degotava, havia previst que la primavera seria plujosa.

Fins ara les seves prediccions han estat encertades, ja que les pluges recents han començat a mitigar aquesta sequera. A més, creu que aquesta situació de pluges constants a Catalunya s'allargarà fins al juny.

Gràcies a les pluges el Govern es planteja aixecar l'estat d'emergència

Les darreres precipitacions han portat el Govern a començar a plantejar-se la possibilitat de sortir de l'estat d'emergència per primera vegada. David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, explicava que si les prediccions es compleixen, els pantans podrien arribar fins al 17% de la seva capacitat, cosa que alleujaria la situació. Després d'aquestes primeres pluges, els pantans del sistema Ter-Llobregat, els més afectats per la sequera, ja han arribat a un 16,2% de la capacitat total.

Embassament de la Llosa del Cavall, al Solsonès
Els pantans han arribat pràcticament al 17% demandat. | Agència Catalana de l'Aigua

Tanmateix, assolir el 17% no significarà el cessament immediat de les restriccions. El Govern ha advertit que necessitarà una sostenibilitat en la recuperació durant diverses setmanes, aproximadament quatre, juntament amb bones perspectives de pluges. Encara que s'aconsegueixi arribar al 17% ben aviat, el conseller Mascort insisteix que només si cau una bona quantitat de pluja i arriba al 20%, les restriccions cessaran immediatament.

El mecànic de Sant Pau, per la seva banda, no és gaire positiu respecte a l'estiu i la tardor. Segons les cebes, s'auguren dues estacions seques, tot i que pronostica una recuperació els últims mesos de l'any.

➡️ Previsió Catalunya ➡️ El Temps

Més notícies: