David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, a una roda de premsa del Govern de la Generalitat

POLÍTICA

L'aigua sí que cau del cel: El Govern rectifica amb les restriccions per la sequera

La Generalitat es va gastar 800.000 euros en una campanya que deia 'L'aigua no cau del cel'. Ara afirma que es podrien aixecar les restriccions si continua plovent aquests dies

Segur que han vist anuncis a tots els mitjans de comunicació amb la frase 'L'aigua no cau del cel'. Va ser una campanya de conscienciació de la Generalitat de Catalunya per no malbaratar aigua que va costar 800.000 euros. La idea era que la gent s'adonés que tocava ser previnguts amb la gestió de l'aigua, perquè és un bé escàs i més en sequera.

L'eslògan era clar: no cau aigua del cel i com més s'estalviï, menys restriccions hi haurà. El curiós del cas és que el Govern de la Generalitat no va fer els deures durant anys, de manera que seguim depenent de la pluja a Catalunya. La meitat de l'aigua que usem encara depèn dels pantans i, després de mesos veient com baixaven les reserves, les pluges d'aquestes setmanes conviden a l'esperança.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, afirmava les últimes hores que el sistema Ter-Llobregat podria sortir de la fase d'emergència si continua plovent els dies i setmanes vinents. Els models marquen episodis de pluges i els embassaments podrien superar el 17% de la capacitat. Cal tenir en compte que estem parlant dels pantans de Susqueda, de Baells, de la Llosa del Cavall i de Sant Ponç. Ara mateix estan al 16,05%, de manera que la tendència és a l'alça.

Pere Aragonès amb el Pantà de Sau de fons

De moment, el Govern és previngut i assegura que es podrien aixecar les restriccions si continua plovent i arriba al 20% en aquests embassaments. Finalment, doncs, l'aigua sí que cau del cel i serien les pluges de primavera les que podrien salvar les restriccions i permetre que el Govern arribi a les eleccions sense emergència per sequera.

De moment, Mascort treu pit del que ha aconseguit. La Generalitat afirma, segons publica El Periódico, que el consum d'aigua s'ha reduït un 9% i l'atribueix a la campanya de conscienciació. Aquest fet, sumat a les possibles pluges que arribarien en dies i setmanes, evitaria el trasllat d'aigua des de Sagunt amb vaixells, com va proposar el Gobierno.


Sense pressupostos, sense 1.045 milions per a la gestió de l'aigua

La no aprovació dels comptes va deixar la Generalitat sense poder disposar de totes les partides per començar -tard- a pal·liar la sequera. Segons afirmen des d'Acció Climàtica, hi ha 750 milions que es mantenen com estaven previstos, mentre que caldrà fer modificacions pressupostàries per comptar amb altres partides. De fet, aquesta mateixa setmana, el Govern farà la primera, que serviria perquè ajuntaments catalans comptin amb subvencions per millorar la xarxa de distribució de l'aigua i evitar fuites.

➡️ Política

Més notícies: