Imatge de fons de diversos núvols molt negres al cel i un altre d'un mapa amb les anomalies de pluja per al febrer de 2024
EL TEMPS

Els experts avisen de quan podria tornar la neu i les pluges a Espanya

Els meteoròlegs adverteixen un mes de febrer especialment càlid i encara amb escassetat de precipitacions

Els darrers dies de gener estan resultant una mica anòmals, amb temperatures especialment elevades i escassetat de precipitacions i neu. Res a veure amb allò que sol ser habitual en aquesta època de l'any. Experts meteoròlegs, però, ja es pronuncien sobre l'arribada de nou de les pluges al nostre país.

Aquesta estabilitat que ha predominat durant la darrera setmana es mantindrà almenys fins a començaments de febrer. Val a dir que el mes entrant és especialment variable, però tampoc sembla que sigui dels que més aigua aporti al conjunt d'Espanya.

En qualsevol cas, si reparem en els models de referència, deixen entreveure un període especialment sec. Les precipitacions que es registrin a principis de febrer seran inferiors al que és normal en aquestes dates, assenyalen a Meteored. De fet, no es preveu "cap situació d'inestabilitat generalitzada", més enllà de la desvinculació d'alguna DANA, apunten.

Encara que aquesta primera quinzena de febrer les previsions apuntin a un nivell de pluges per sota de la mitjana, això no impedirà que hi hagi precipitacions puntuals. Ja de cara al segon tram de mes, el més probable és que la situació es normalitzi. De fet en àrees del sud i sud-oest, a més de les Illes Canàries, les pluges podrien ser més abundants.

Pel que fa a la neu, tampoc es preveuen grans nevades durant les pròximes setmanes. En vista de les temperatures tan altes que s'esperen, el més probable és que es donin a cotes elevades.

Mapa d´Espanya amb pluja acumulada 2 de febrer
Precipitació acumulada per al 2 de febrer, segons Meteored | Meteored

El temps a Espanya marcat per la NAO+

Per explicar què passarà a Espanya durant les pròximes setmanes, els experts es recolzen en el patró NAO (Oscil·lació de l'Atlàntic Nord). Aquest índex ajuda a anticipar el comportament de la troposfera, coneixent així si ens espera un període d'humitat o sequera.

El valor d'aquest indicador depèn de la diferència de pressió entre les baixes pressions d'Islàndia i les altes de les Açores. Quan la NAO és positiva, com passarà ara, la diferència de pressió entre les dues zones és molt important. A més, s'espera "un flux de vents de l'oest molt intens en nivells alts".

Això donarà com a resultat, per tant, un temps sec i agradable, amb un anticicló sobre el nostre país. Es crearà una mena d'escut que impedirà el pas de borrasques atlàntiques, que acabaran empeses cap al nord. Incideixen a Meteored que les pluges escassejaran durant la primera part de febrer a gran part de la Península.

Mapa d'Espanya amb la variació de les pluges respecte a la mitjana habitual
Les precipitacions a la primera part de febrer estaran per sota de la mitjana habitual de l'època | ECMWF

Un febrer més càlid

Els pronòstics dels experts contemplen un increment dels termòmetres a la primera meitat de febrer. Els valors seran entre 1 i 3 ºC més alts respecte a la mitjana. En principi no s'espera que s'assoleixin rècords com els dels darrers dies de gener.

Amb vista a la segona part de mes, l'escenari pel que fa a les temperatures es podria mantenir. Al sud, als Pirineus, al nord-est i a les Canàries rondaran entre 1 i 3 ºC més del que és habitual. Per la seva banda, al nord i les Balears arribarien a un 1 ºC més respecte a les mitjanes.

Tot fa indicar que ens espera per davant un febrer excessivament tranquil, encara que tampoc no es pot descartar que ens doni alguna sorpresa. Caldrà seguir atents a les evolucions dels models.