Muntatge de fotos de Francesc Maura i, al costat, una imatge d'una aixeta traient poca quantitat d'aigua amb l'emoji de perill al costat
EL TEMPS

L'avís de Francesc Mauri del que passa a Catalunya

Francesc Mauri ha avisat que 6 milions de persones estan afectades per l'escassetat d'aigua

La situació climàtica a Barcelona i Girona ha assolit nivells crítics. Per aquest motiu, s'acosten restriccions en el subministrament d'aigua que afectaran al voltant de 6 milions de persones. El reconegut meteoròleg i presentador d'El Temps de TV3, Francesc Mauri, ha compartit la preocupant notícia aquest matí a través del seu compte de X.

Mauri també va adjuntar un vídeo impactant, on es poden veure els pantans que proveeixen d'aigua Barcelona i Girona en un estat lamentable. Aquests pantans es troben sota mínims, gairebé buits. L'escassetat d'aigua és evident, fet que subratlla la gravetat de la situació.

Restriccions d'aigua

Ahir, el Govern català va adoptar la decisió d'intensificar les restriccions a l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona i a algunes parts de Girona. Marcant així una nova fase de preemergència a causa de la perllongada sequera. Aquest enduriment implica la reducció del volum màxim de consum d'aigua per habitant i dia a 210 litres, restricció que afecta tant activitats econòmiques com comercials.

La notícia va ser anunciada pel conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en una compareixença que va seguir la reunió del Consell Executiu i la Comissió Interdepartamental de la Sequera.

Actualment, ens trobem en un context crític caracteritzat per una escassetat de pluges que ja s'estén per 36 mesos. Les reserves d'aigua a les conques internes se situen en un preocupant 19%. La situació climàtica i l'escassetat d'aigua poden tenir conseqüències significatives per a la població, l'agricultura i altres sectors clau.

Muntatge fotogràfic entre una imatge d'un pantà buit i una aixeta

6 milions de persones afectades per l'escassetat d'aigua

El sistema Ter Llobregat proveeix aproximadament sis milions d'habitants a 202 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona. Entre les mesures adoptades, cal destacar la reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia.

A més, es prohibeix el reg de gespa, amb l'excepció de les àrees destinades a la pràctica federada d'esports. Allí es permet sempre que no excedeixi els 200 metres cúbics per hectàrea al mes.

També s'estableixen restriccions al reg d'arbres. Es limita a un període de 8 hores i utilitzant mètodes com a reg gota a gota o regadora.

Altres mesures inclouen la prohibició de l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i piscines privades sense sistema de recirculació. Mentrestant, es permet l'ompliment parcial o el primer omplert a piscines d'ús públic.

Piscina d'obra amb una escala

La neteja de carrers, clavegueres, paviments o façanes amb aigua potable queda prohibida. A excepció d'establiments comercials dedicats a la neteja de vehicles amb sistemes de recirculació.

Aquestes restriccions busquen evitar l'esgotament de les reserves d'aigua i garantir-ne el subministrament essencial. S'espera que aquestes mesures, actualment en fase de preemergència, s'intensifiquin en cas que la situació no millori.

➡️ Previsió Catalunya ➡️ El Temps

Més notícies: