Muntatge de la sequera al Pantà de Sau i un símbol d'alerta

Catalunya activarà les restriccions per la sequera: menys pressió i tarifes més cara

L'Agència Catalana de l'Aigua ha assegurat que s'arribarà a l'estat d'alerta abans que s'acabi l'any

Els nivells dels embassaments de les conques hidrogràfiques internes catalanes fa vuit mesos que estan en fase d'excepcionalitat per la sequera. Els embassaments catalans es troben a un 18,85% de la seva capacitat i la poca possibilitat que plogui les pròximes setmanes, ha portat el Govern a decretar aquest dimarts un escenari de pre emergència.

Aquesta situació ha fet augmentar les restriccions de consum fins a 210 litres per persona i dia. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha assegurat que “l'estalvi que es faci ara permetrà allargar l'entrada en emergència”.

Les restriccions afecten 5,9 milions de persones a 202 municipis de 14 comarques de Catalunya. Concretament, la regió metropolitana de Barcelona, Catalunya central i l'àrea urbana de Girona en són les principals afectades.

Mapa de l'estat de la sequera a 21 de novembre de 2023
Mapa de sequera a Catalunya el 21 de novembre | Gencat

Les restriccions per sequera encara trigaran uns quants dies a entrar en vigor, ja que primer ha d'aprovar les mesures l'Agència Catalana de l'Aigua. A més, també ha de sortir publicat al DOGC.

Aquest escenari de pre emergència no estava previst al pla de sequera. A aquestes restriccions, el Govern s'ha vist obligada a afegir dues restriccions noves.

El Govern declara restriccions a 202 municipis catalans

A més de rebaixar el consum de 230 litres d'aigua per habitant i dia a 210, també s'ha limitat a la meitat el reg de gespa d'esports federats. Aquesta restricció de reg afecta principalment el FC Barcelona, el Girona i altres equips d'elit.

Cal recordar que per entrar a l'estat d'emergència per sequera cal arribar al 16%. Per evitar trobar-se en aquesta situació, el Govern està intentant fomentar l'estalvi en el consum d'aigua, tant en domicilis, com en administracions o en activitats turístiques.

El pantà de Sau, 20 de novembre de 2023, a Vilanova de Sau, Barcelona, Catalunya
Les conques hidrogràfiques internes catalanes fa vuit mesos que estan en fase d'excepcionalitat | Europa Press

Així, el Govern busca evitar retallar el consum d'aigua a la indústria i la ramaderia, que ja pateixen un moment d'excepcionalitat.

Segons els plans de l'Agència Catalana de l'aigua, l'estat d'emergència és inevitable. A més, apunten que, al ritme que avança la sequera, l'estat d'emergència es declararà abans que s'acabi l'any.