Imatge d'una persona caminant per un carrer de Pedrafita do Cebreiro, el 5 de gener de 2024, durant una nevada
EL TEMPS

Arriba un nou canvi de temps a Catalunya: vent, fred i nevades a aquestes zones

Després dels dies primaverals que hem tingut aquest inici de setmana, arriba un canvi molt notable que es traduirà en fred, pluges, vent i nevades


Pluja i fred és el que ens espera per als pròxims dies, especialment a partir de divendres. Després d'un temps de temperatures inusualment suaus, s'acosta un canvi notable.

Segons els meteoròlegs, l'eterna primavera que semblava que ja s'havia instal·lat al nostre país donarà pas a un retorn de l'hivern. Tot això per l'arribada d'aire polar, que vindrà acompanyat de precipitacions a algunes comarques. També tindrem vent intens, temperatures baixes i nevades que poden ser importants.

Un fred inesperat a punt d'assolir la Península

De moment, la setmana ha començat amb temperatures suaus, amb les màximes a prop dels 20 °C. Una situació que es mantindrà com a mínim fins dijous, 22 de febrer, quan arribaran els primers canvis. Els mapes preveuen per a aquest dia l'arribada d'una borrasca profunda des de Groenlàndia.

Mapa de símbols del Meteocat per dimecres, 21 de febrer

Aquesta obrirà la porta a l'entrada d'aire fred a la península Ibèrica, que també notarem a Catalunya. Parlarem, en definitiva, d'un retorn de l'hivern. Tindrem temperatures més fredes, i nevades als Pirineus, especialment al vessant nord.

Tot i això, els meteoròlegs adverteixen que encara hi ha algunes incerteses sobre la intensitat i la trajectòria exacta d'aquest fenomen. A més del fred, s'espera que el vent sigui un altre factor important durant el cap de setmana.

Mapa del Meteocat amb la previsió per dijous, 22 de febrer

Aquest bufarà amb força a les comarques del centre i del sud, així com a l'Empordà. Si bé la tornada del fred hivernal pot ser rebuda de bon grat per alguns, molts es mostren preocupats per la contínua manca de pluges. I és que, com que ens tenen acostumades les borrasques atlàntiques, les precipitacions no seran destacables a la nostra zona.

El fred no és el que més preocupa

L'escassetat de pluges està submergint el territori en una sequera sense precedents que preocupa ja tota la població. Especialment a les comarques de Girona, Barcelona i la costa tarragonina.

En aquest sentit, Francesc Mauri ha explicat recentment les causes d'aquesta sequera a Catalunya. Una conca interna petita i uns registres pèssims en comparació de la resta del país són les principals raons. En resum, s'espera un canvi dràstic al clima els pròxims dies.

Amb el retorn de l'hivern després d'un període prolongat de temperatures suaus. Les pluges i el fred seran els protagonistes als mapes. I, encara que a molts els pesi, seran més encertats per a l'època de l'any en què estem.

➡️ Previsió Catalunya ➡️ El Temps

Més notícies: