Un cotxe travessant un toll d'aigua en un muntatge amb tempestes i pluja

EL TEMPS

L'AEMET alerta d'un canvi radical amb el temps a Espanya en tan sols uns dies

L'AEMET avisa de l'arribada de fortes pluges amb vista al cap de setmana, amb probabilitat que es mantinguin força dies

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha avisat del canvi brusc que experimentarà el temps en qüestió de pocs dies. Des d'aquest dimecres ja predominarà un temps molt estable a tot el país, amb temperatures que superaran els 30ºC en alguns punts. No obstant això, amb vista al cap de setmana, les pluges tornaran, amb més presència al nord-oest.

De moment, la setmana resultarà més calorosa del que és habitual en aquestes dates, i segurament molts es pensen que l'hivern s'ha acabat. Divendres, 10 de maig, les anomalies de temperatura rondaran els 10-12ºC a La Rioja, Aragó, Castella-la Manxa, Navarra i est d'Andalusia.

Tot i això, l'AEMET ja avisa que tindrem un cap de setmana passat per aigua en algunes zones. En concret, avança que hi ha la "possibilitat de ruixats a l'interior nord peninsular". Això sí, el pitjor podria arribar al començament de la setmana que ve.

Mapa amb la previsió de pluges a Espanya fins dimarts, 14 de maig

En definitiva, tindrem un temps típicament primaveral, en què res no es pot donar per fet. Els models meteorològics avisen des de fa dies un canvi de certa rellevància. Els primers indicis arribaran a partir de dissabte, amb una desvinculació d'aire fred que travessarà la península fins dilluns que ve, recull Meteored.

Mapa del temps a Espanya el 8 de maig

L'AEMET assenyala les comunitats on s'esperen pluges

L'AEMET ja va avançar fa unes jornades la possible aparició de precipitacions a diverses zones del país al llarg d'aquesta setmana. De moment, divendres es preveuen xàfecs dispersos en punts de muntanya de la meitat nord. Tot i això, dissabte s'aniran imposant les tempestes a Castella i Lleó, interior de Galícia, vessant cantàbric i Ibèric nord.

Mapa del temps a Espanya el 9 de maig

Les pluges seran més intenses i en alguns casos aniran acompanyades de tempestes. Fins i tot és probable que es produeixin xàfecs en altres zones de muntanya.

Mapa del temps a Espanya el 10 de maig

Amb vista a diumenge, l'embossament d'aire fred anirà creuant la Península i provocarà un panorama d'inestabilitat. Durant les primeres hores del dia els xàfecs tempestuosos es donaran principalment al Cantàbric oriental. Però també afectaran el nord-oest de Castella i Lleó, Navarra, Alt Ebre, i en punts de la meitat occidental del Pirineu.

Mapa del temps a Espanya l'11 de maig

Amb el pas de les hores, aquesta inestabilitat s'estendrà al sistema central i les Balears. Tot i això, els experts posen el focus sobretot en l'entorn del Sistema Ibèric. Durant les hores centrals del diumenge s'esperen tempestes de certa intensitat en aquesta àrea.

Mapa del temps a Espanya el 12 de maig

El perfil a X d'InfoMeteoTuit indica que a partir del dia 12 "augmenta la probabilitat de tempestes". S'aniran generalitzant i "afectant gran part de l'oest d'Europa", incloent-hi la península ibèrica.

Tuit d'InfoMeteoTuit sobre el temps, amb un mapa d'Europa

Més canvis per a la setmana que ve, segons l'AEMET

Des de l'AEMET assenyalen que, a partir de la setmana que ve, s'esperen més canvis. L'ascens de la dorsal anticiclònica per l'Atlàntic i Groenlàndia contribuirà al despenjament d'una massa d'aire fred important al sud-oest europeu. Això donarà pas a borrasques, amb la probable successió de sistemes frontals que deixarien pluges intenses a moltes zones.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDissabteDiumenge
MadridMàx. 29
Mín. 15
Màx. 28
Mín. 15
BarcelonaMàx. 23
Mín. 14
Màx. 22
Mín. 15
ValènciaMàx. 24
Mín. 13
Màx. 23
Mín. 15
SevillaMàx. 33
Mín. 15
Màx. 32
Mín. 16
SaragossaMàx. 32
Mín. 14
Màx. 24
Mín. 15
BilbaoMàx. 27
Mín. 12
Màx. 19
Mín. 12
Palma de MallorcaMàx. 26
Mín. 13
Màx. 24
Mín. 13
La CorunyaMàx. 18
Mín. 12
Màx. 18
Mín. 14
BurgosMàx. 24
Mín. 12
Màx. 21
Mín. 10
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 24
Mín. 19
Màx. 24
Mín. 18

També es preveuen ruixats i tempestes intenses a punts de muntanya i al nord-est, arribant fins i tot a les Balears. A més, a partir de dilluns, les temperatures patiran un descens generalitzat, per l'entrada d'aire polar, sobretot a la meitat nord.

Des de l'AEMET no descarten tampoc la presència de nevades a les serralades del nord del país. Sembla que els únics que es lliuraran de les pluges i de la caiguda tèrmica seran els territoris del sud-est peninsular.

➡️ Previsió Espanya ➡️ El Temps

Més notícies: