Una oficina amb diversos treballadors, ia la part dreta, una dona s'emporta les mans al cap
ECONOMIA

La Seguretat Social reacciona i aclareix un dels dubtes més grans que hi ha a Espanya

La Seguretat Social explica que és possible fer fora un empleat que està de baixa laboral, si hi ha una justificació

Molts treballadors es pregunten si és possible que hi hagi un acomiadament estant de baixa laboral. La resposta no és senzilla i depèn de diversos factors.

La Seguretat Social no prohibeix acomiadar un treballador que estigui de baixa laboral. Tot i això, l'acomiadament ha d'estar justificat i no pot ser discriminatori.

És a dir, no et poden acomiadar només per estar de baixa. Si això passa, l'acomiadament podria ser considerat nul.

Un home porta una caixa amb les seves carpetes, i al cercle, una dona amb un termòmetre i un mocador al nas

Motius pels quals et poden acomiadar estant de baixa

Encara que estiguis de baixa laboral, hi ha diversos motius pels quals la teva empresa podria acomiadar-te:

1. Acomiadament disciplinari

Si comets una falta greu, com robatori, assetjament o incompliment dels teus deures laborals, l'empresa et pot acomiadar. Això és vàlid fins i tot si estàs de baixa.

2. Acomiadament objectiu

L'empresa pot al·legar causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció per acomiadar-te. Per exemple, si l'empresa està en crisi i necessita reduir personal, et pot acomiadar encara que estiguis de baixa.

3. Fi de contracte temporal

Si el teu contracte és temporal i arriba al final mentre estàs de baixa, l'empresa no està obligada a renovar-lo.

Muntatge de treballadors esclaten contra el simulador de la Seguretat Social

Què fer si t'acomiaden estant de baixa?

Si t'acomiaden mentre estàs de baixa laboral, tens diverses opcions per reclamar. Pots presentar una reclamació interna a la teva empresa. De vegades això pot resoldre el problema sense necessitat d'anar a judici.

Si la reclamació interna no funciona, pots presentar una demanda davant del Jutjat Social. Tens un termini de 20 dies hàbils des de la data de l'acomiadament per fer-ho.

És recomanable que busquis assessorament legal. Un advocat especialitzat en dret laboral et pot ajudar a entendre els teus drets i a preparar la teva demanda. En aquestes situacions cal que abans de signar cap document et posis en contacte amb algun especialista.

Muntatge amb una oficina, diversos empleats i una noia sorpresa

Si el jutge considera que el teu acomiadament és nul, l'empresa estarà obligada a readmetre't al teu lloc de treball. A més, t'haurà de pagar els salaris que vas deixar de percebre des del moment de l'acomiadament fins a la teva readmissió.

En cas que no vulguin que tornis al teu lloc, l'altra possibilitat que tenen és pagar-te una indemnització. La quantia varia segons la teva antiguitat a l'empresa i el teu salari. L'empresa en qüestió analitzarà quina de les dues opcions us pot interessar més.

La Seguretat Social permet acomiadar un treballador que estigui de baixa laboral, però aquest ha d'estar justificat i no pot ser discriminatori.

Si t'acomiaden estant de baixa, tens diverses opcions per reclamar i protegir els teus drets. És important que actuïs ràpidament i busquis assessorament legal per assegurar que el teu acomiadament sigui just.

➡️ Economia

Més notícies: