Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una jubilada fent càlculs i al capdavant un ventall de bitllets d'euro
ECONOMIA

La Seguretat Social no perdona: el motiu bàsic pel qual et poden treure aquesta ajuda

La Seguretat Social es mostra molt estricta a l'hora de concedir una sèrie de prestacions als ciutadans

La Seguretat Social és una institució que brinda suport econòmic a moltes persones en situacions difícils. Una de les ajudes més importants és la pensió de viduïtat, destinada a aquells que han perdut el seu cònjuge. Tanmateix, és crucial entendre que aquest ajut no és incondicional i pot ser retirat sota certes circumstàncies.

El motiu essencial pel qual l'organisme estatal et pot retirar aquesta prestació és si es contrau matrimoni novament o constitueix una parella de fet. La lògica darrere aquesta normativa és que, en formar una nova unió, es presumeix que el beneficiari ja no necessita el mateix nivell de suport econòmic. Per tant, si estàs rebent una pensió de viduïtat i decideixes casar-te o registrar una parella de fet, has de saber que la podries perdre.

Muntatge amb una imatge de dos nuvis vestits de casament i unes mans amb bitllets d'euro

Altres motius pels quals pots perdre la pensió de viduïtat

A més del matrimoni o la constitució d'una parella de fet, hi ha quatre motius més pels quals podrien retirar-te-la.

– Declaració de culpabilitat en la mort del causant. Si una sentència ferma declara que el sol·licitant de la pensió és responsable de la mort de la persona que va originar el dret a la prestació, la pensió serà retirada. Aquest és un cas extrem, però és important tenir-ho en compte.

- Defunció del perceptor. Si la persona que rep la pensió de viduïtat mor, l'ajuda saturarà. La pensió està destinada a donar suport a la persona viva, per la qual cosa la seva mort implica la fi de la prestació.

- Reaparició del treballador desaparegut. En casos on la pensió de viduïtat s'atorga a causa de la desaparició d'un treballador en un accident. Si es verifica que la persona realment no va morir i acaba apareixent, la pensió serà retirada.

- Sentència ferma per homicidi o lesions. Quan hi ha una sentència ferma que comprova que el beneficiari ha comès un delicte d'homicidi en qualsevol de les formes contra la persona que va originar el dret a la pensió. L'única excepció a aquesta regla és si hi ha hagut una reconciliació entre les parts abans de la mort.

Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets

La importància d'aquest ajut per a milions de persones

La pensió de viduïtat és una ajuda crucial per a moltes persones, però és important conèixer les condicions sota les quals es pot retirar. El principal motiu és contraure matrimoni o constituir una parella de fet, però també hi ha quatre motius més que poden portar a la pèrdua d'aquesta prestació. Estigues informat i assegura't de complir amb totes les normatives de la Seguretat Social per no perdre aquest valuós suport econòmic.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: