Una dona gran asseguda en una taula, amb una imatge del Ministeri d?Ocupació i Seguretat Social d?Espanya en un cercle vermell superposat.
ECONOMIA

L'etern dubte sobre les pensions de viduïtat que ja ha aclarit la Seguretat Social

Cobrar més d'una pensió pot oferir més seguretat financera als jubilats

La pregunta de si és possible cobrar simultàniament una pensió de jubilació i una pensió de viduïtat ha estat motiu de confusió per a molts. Afortunadament, la Seguretat Social ha aclarit aquesta qüestió, i aquí t'expliquem tot el que cal saber sobre la compatibilitat d'aquestes pensions.

És possible cobrar la pensió de jubilació i la pensió de viduïtat alhora?

Sí, és possible cobrar les dues pensions alhora. Segons la normativa de la Seguretat Social, la pensió de viduïtat és compatible amb la pensió de jubilació.

Una parella de persones grans asseguda en un sofà, amb una imatge superposada d'un flascó de vidre amb monedes i la paraula “PENSIÓ”.

Això vol dir que si ja estàs jubilat i comences a rebre una pensió de viduïtat, no hauràs de renunciar a la teva pensió de jubilació i viceversa.

Requisits per cobrar les dues pensions

Per poder beneficiar-te de les dues pensions, necessites complir els requisits específics de cadascuna. En el cas de la pensió de jubilació, has d'haver assolit l'edat de jubilació establerta i cotitzar el temps necessari, que varia segons l'any de jubilació i les reformes aplicades. Per exemple, el 2024, aquells que es vulguin jubilar amb 65 anys han d'haver cotitzat almenys 38 anys.

En canvi, la pensió de viduïtat es concedeix als qui hagin estat casats o siguin parella de fet de la persona morta, complint certs requisits. Entre aquests requisits s'inclouen períodes mínims de cotització del difunt i, en alguns casos, condicions específiques en situacions de separació, divorci o nul·litat matrimonial.

Dos jubilats revisen un document, amb diversos bitllets de fons

Límits a la suma de pensions

Tot i que és possible cobrar les dues pensions, hi ha un límit a la quantitat total que es pot rebre. La suma de totes les pensions no pot superar el límit màxim establert per la Seguretat Social, que el 2024 és de 3.175,04 euros mensuals o 44.450,56 euros anuals.

Aquest límit sol actualitzar cada any, per la qual cosa és important estar al corrent dels canvis per a l'any en què et jubilis.

Casos especials d´incompatibilitat

La Seguretat Social també estableix certes incompatibilitats. Per exemple, la pensió de viduïtat no és compatible amb prestacions assistencials o no contributives, com ara la pensió no contributiva de jubilació o la pensió d'incapacitat no contributiva.

Dona més gran d'esquena, vestida de negre, mirant pensativament per la finestra en una habitació lluminosa. A la cantonada superior dreta, un cercle ressalta una guardiola de porquet trencada, plena de monedes. La imatge simbolitza la preocupació pel futur financer i la incertesa econòmica després de la pèrdua d'un ésser estimat

Això és perquè per accedir a aquestes prestacions cal mancar d'altres rendes, cosa que inclou la pensió de viduïtat.

Cobrar ambdues pensions pot oferir més seguretat financera i estabilitat econòmica, especialment en la vellesa. La pensió de jubilació proporciona un ingrés base que es complementa amb la pensió de viduïtat, ajudant a mantenir un nivell de vida adequat després de la pèrdua del cònjuge.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: