Imatge de fons d'una persona a la taula de treball amb molts papers i una altra imatge d'un home en primer pla amb gest sorprès
ECONOMIA

La Seguretat Social alerta: això és el que has de fer com més aviat millor a la feina

La Seguretat Social recomana als treballadors revisar amb certa freqüència l'informe de vida laboral

La Seguretat Social ha llançat un advertiment important per a tots els treballadors. És fonamental que coneguis quant estàs cotitzant a la teva empresa per evitar possibles enganys. És crucial disposar d'aquesta informació per diverses raons.

En primer lloc, assegura que estàs rebent tots els beneficis als qual tens dret, com ara l'assegurança de desocupació, la jubilació i l'atenció mèdica. A més, estar al corrent de la informació esmentada, et protegeix contra possibles fraus o errors per part del teu ocupador.

Instal·lacions de la Seguretat Social, amb una noia amb el polze enlaire i al cercle, la pantalla per demanar vida laboral

Important revisar la vida laboral

El primer pas per conèixer les teves cotitzacions és sol·licitar l'informe de vida laboral. Aquest document et mostra totes les empreses per a les quals has treballat i el temps que has cotitzat a cadascuna. Pots demanar-ho de diverses maneres:

  • Per Internet: Visita la pàgina web de la Seguretat Social i accedeix a la teva àrea personal. Necessitareu un certificat digital, Cl@ve PIN o el vostre número d'afiliació.
  • Per telèfon: Truqueu al número d'atenció al client de la Seguretat Social i seguiu les instruccions.
  • En persona: Acudiu a una oficina de la Seguretat Social amb el vostre DNI.

Quan tinguis el teu informe de vida laboral, revisa-ho detingudament. Assegureu-vos que totes les empreses i períodes de cotització siguin correctes. Tingues especial atenció a les hores treballades i cotitzades.

Compara la informació que inclogui aquest document amb el teu contracte de treball i les nòmines. Confirma que les hores i els salaris coincideixin. Si trobes alguna discrepància, és possible que el teu ocupador no estigui cotitzant correctament per tu.

Un grup de treballadors sobre una bastida, a la part dreta un home amb la boca oberta sorprès, i al cercle, un contracte

Què fer si trobes irregularitats?

Si trobes alguna irregularitat a les teves cotitzacions, cal que parlis amb el teu ocupador. En molts casos, els errors poden ser simples malentesos o errors administratius. Parla amb el teu ocupador i presenta les proves de les discrepàncies.

En cas que l'empresa no resolgui el problema, contacteu amb la Seguretat Social. Ho pots fer a través de la seva pàgina web, per telèfon o en persona. Presenta tota la documentació que doni suport a la teva reclamació.

Es pot donar la situació que la Seguretat Social tampoc resolgui la incidència. Si això succeeix hauràs de recórrer a l'assessorament legal. Un advocat especialitzat en dret laboral et pot ajudar a prendre les mesures necessàries.

Conèixer quant estàs cotitzant a la teva empresa és essencial per protegir els teus drets laborals. La Seguretat Social ofereix diverses eines per ajudar-te a verificar aquesta informació. No dubtis a utilitzar-les i actuar si trobes alguna irregularitat.

➡️ Economia

Més notícies: