Dona malalta amb una manta revisant un termòmetre mentre se sona el nas, amb una imatge inserida d'una altra dona parlant per telèfon i tocant-se el front.
ECONOMIA

La Seguretat Social avisa els treballadors de baixa davant possibles trucades del cap

És habitual que durant aquest període es posi en contacte amb l'empleat, però no sempre hi ha bones intencions

Quan un treballador està de baixa laboral, és normal que sorgeixin dubtes sobre el que pot fer o no. Una de les preguntes més comunes és què passa si el meu cap em truca mentre s'està en aquesta situació. Per a alguns pot suposar una molèstia o incordi, sobretot si sotmeten a algun tipus de pressió.

Però en realitat és legal que el teu cap o l'empresa et truquin mentre estàs amb una incapacitat temporal. No obstant això, hi ha certes condicions que cal complir. La trucada no ha de representar una càrrega addicional per a tu ni interferir amb el procés de recuperació.

És a dir, el teu cap no et pot exigir que facis tasques laborals ni que et reincorporis abans d'hora.

Muntatge amb una dona tossint al sofà i un cercle amb un home sonant-se el nas amb un mocador

Per què em podria trucar el meu cap?

Hi ha diverses raons per les quals el teu cap podria trucar-te mentre estàs de baixa. És possible que vulgui saber com estàs i quan podries estar en condicions de tornar a la feina. Això és especialment important si la vostra absència afecta el funcionament de l'empresa.

De vegades, l'empresa necessita informació addicional per gestionar la baixa amb la Seguretat Social. Això pot incloure detalls sobre el diagnòstic o el temps estimat de recuperació.

A més, el teu cap podria necessitar informació sobre projectes o tasques que vas deixar pendents. Això ajuda l'empresa a organitzar millor durant la teva absència.

Què diu la llei sobre les trucades de l'empresa?

La llei no prohibeix que l'empresa et truqui mentre estàs de baixa, però estableix que aquestes trucades han de ser raonables i no han d'interferir amb la recuperació. Segons la Seguretat Social, el treballador té dret a un període de descans i de recuperació sense ser molestat innecessàriament.

Dona amb signes de cansament amb la imatge de fons de tres doctors

Si consideres que les trucades del teu cap són excessives o t'estan causant estrès, tens diverses opcions:

- Parla amb el teu cap: Explica que les trucades estan afectant la teva recuperació i demana que es limitin a només coses realment necessàries.

- Consulta amb recursos humans: Si parlar amb el teu cap no resol el problema, pots acudir al departament de Recursos Humans de la teva empresa.

- Assessoria legal: En casos extrems, podries necessitar assessoria legal per protegir els teus drets. Un advocat especialitzat en dret laboral et pot ajudar a entendre les teves opcions.

En qualsevol cas, és essencial que aprenguis a gestionar aquesta situació perquè la teva recuperació no es vegi afectada. Deixa clar des del principi que estàs disposat a col·laborar, però que necessites temps per recuperar-te.

Porta un registre de les trucades que reps, incloent-hi la data, l'hora i el motiu de la trucada. Això pot ser útil si cal demostrar que les trucades són excessives.

Si les trucades estan afectant la teva salut, parla amb el teu metge. Ell et pot proporcionar un informe que recolzi la teva necessitat de descans.

➡️ Economia

Més notícies: