Fotomuntatge amb una imatge de fons de monedes de cèntim d'euro i davant un home assenyalant
ECONOMIA

L'estranya raó per la qual aquesta moneda de 20 cèntims val un dineral

La combinació d'art, història i raresa ha fet que aquesta moneda sigui extremadament cobejada pels col·leccionistes

Al món del col·leccionisme de monedes, hi ha peces que poden semblar ordinàries a simple vista, però que amaguen un valor incalculable a causa d'errors d'encunyació o rareses.

Aquest és el cas d'una moneda italiana de 20 cèntims de l'any 2002 que està fent parlar molt als numismàtics. Tot i que en principi el seu valor és modest, la combinació de característiques inusuals i errors en la fabricació pot fer que aquesta moneda es vengui per centenars d'euros.

Imatge de fons de diverses monedes de 2 cèntims amb dues imatges més, d'una mà amb bitllets de 100 euros i una altra d'un home sorprès

La moneda de 20 cèntims italiana del 2002: què la fa tan especial?

El 2002, Itàlia va introduir una sèrie de monedes com a part de la transició a l'euro. La moneda de 20 cèntims d'euro italiana d'aquell any presenta al seu anvers una obra d'Umberto Boccioni, un dels artistes més influents del moviment futurista. L'escultura representada és una icona de l'art modern que simbolitza el dinamisme i l'energia del moviment.

Tot i això, el que fa que aquesta moneda de 20 cèntims sigui especialment valuosa no és només el seu disseny artístic, sinó una sèrie d'errors d'encunyació que la diferencien de la resta.

Els errors d'encunyació: una raresa que n'augmenta el valor

Les monedes amb errors d'encunyació són molt apreciades al mercat numismàtic a causa de la seva raresa. En el cas de la moneda italiana de 20 cèntims del 2002, diversos errors es combinen per fer-la particularment buscada.

Algunes d'aquestes monedes presenten desalineacions en els detalls de l'anvers, cosa que suggereix problemes en el procés d'encunyació. Aquests errors fan que cada moneda amb aquestes característiques sigui única i, per tant, molt cobejada pels col·leccionistes.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de monedes de 10 i 20 cèntims i al davant la moneda de 20 cèntims d'Itàlia de 2002

Altres monedes d'aquesta sèrie poden mostrar variacions a la vora o lleugeres diferències en la mida, la qual cosa també contribueix a la seva raresa i atractiu. En aquesta versió especial, a més, apareixen les sigles MAC, que són les de la creadora del disseny de la moneda, María Angela Cassol.

La combinació d'aquests errors i la limitada circulació de les monedes defectuoses fan que trobar una d'aquestes peces sigui extremadament difícil. La majoria de les monedes amb errors són detectades i retirades de circulació, de manera que les que aconsegueixen arribar al mercat solen ser molt poques.

Quant val realment?

Depenent de la condició de moneda i de l'especificitat dels errors, el valor pot variar. Segons fonts especialitzades, aquestes monedes poden assolir preus que oscil·len entre els 100 i els 500 euros, i en alguns casos excepcionals, fins i tot més.

➡️ Monedes ➡️ Economia

Més notícies: