Fotomuntatge amb una imatge de fons de bitllets d'euro i al capdavant una rodona vermella amb la Seguretat Social i un home preocupat
ECONOMIA

El canvi que contempla la Seguretat Social amb les baixes laborals i que agrada molt

La Seguretat Social medita canvis al sistema de baixes després que es disparessin els casos d'incapacitat temporal

Els processos d'Incapacitat Temporal (IT) s'han disparat de manera alarmant a Espanya els darrers temps. Aquest increment no només afecta els treballadors, sinó també les despeses assistencials del sistema de Seguretat Social.

Un estudi recent, realitzat per l'exsecretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, proposa modificacions en aquest sentit. Aquesta anàlisi feta per a la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) posa de manifest que aquest creixement està acompanyat de "trets d'abús".

Aquest expert avisa que la despesa en incapacitat temporal està creixent de manera “perversa”. El cost total, incloent-hi el cost per a les empreses per absències i substitucions, així com les prestacions del sistema i altres despeses col·laterals, suposa l'1,4% del PIB.

Muntatge amb una dona gran prenent apunts, un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i una cartera amb diversos bitllets d'euro

Aquest augment també es reflecteix en les dades de la Seguretat Social. En els darrers cinc exercicis, la despesa en IT per malalties comunes va créixer un 91,61%. Per part seva, per contingències professionals ho va fer un 53,17%.

Apostar per la baixa laboral per hores

Tot i aquestes dades alarmants, Granado lamenta que aquest sistema no hagi patit modificacions des del 2007. Segons ell, aquest és un dels apartats clau per al bon funcionament del sistema públic. Per això, ha proposat una sèrie de mesures, entre les quals destaca la incapacitat temporal parcial, o el que es podria anomenar "baixa laboral per hores".

El seu estudi recull que en algunes situacions i moments concrets, la baixa no impliqui el cessament total de la jornada de treball. En lloc d'una retirada completa del mercat de treball, podria convertir-se en una jornada parcial.

Això implicaria que, depenent de la incapacitat temporal i després d'un examen mèdic, no sempre es determinaria la retirada completa del treballador. En lloc d'això, es podria optar per una reducció de la jornada laboral. Aquest expert recorda que estar de baixa laboral no hauria de ser més rendible econòmicament que no pas treballar.

Una oficina amb diversos treballadors, ia la part dreta, una dona s'emporta les mans al cap

La Seguretat Social intenta combatre els possibles abusos

Aquesta proposta ha estat ben rebuda per molts, ja que podria ajudar a reduir l'abús del sistema de baixes laborals. A més, permetria als treballadors mantenir-se actius i connectats amb el seu entorn laboral, cosa que podria facilitar-ne la reincorporació a la feina.

En resum, la proposta de modificar el sistema de baixes laborals i que sigui durant hores podria ser una solució efectiva per combatre l'augment de les incapacitats temporals a Espanya. Aquesta mesura no només beneficiaria la Seguretat Social, sinó també les empreses i els mateixos treballadors.

➡️ Economia

Més notícies: