Una parella revisa un full amb un fons de bitllets d'euro
ECONOMIA

L'ajuda de fins a 2.400 € que poden cobrar enguany molts aturats

Es tracta d'una prestació pensada especialment per a un col·lectiu específic de treballadors, quan no tinguin feina

Hi ha molts treballadors que en quedar-se sense feina acaben desemparats econòmicament. Per això hi ha l'atur, però quan s'esgota hi ha certs col·lectius que tenen algun avantatge més.

Una de les més destacades és la prestació de fins a 600 euros al mes per a artistes, inclosa al Reial decret llei 1/2023 del 10 de gener. Aquesta mesura vol millorar les condicions laborals en un dels sectors més precaris d'Espanya.

Una encaixada de mans, bitllets d'euro i una oficina de feina a Madrid.

Quins requisits has de complir

Per accedir a aquest ajut especial per a artistes, has de complir certs requisits bàsics. Un és no tenir dret a una prestació contributiva ordinària.

Si estàs rebent una prestació contributiva i la tens interrompuda, pots optar per aquest ajut especial sempre que renunciïs a la prestació ordinària. A més, t'has d'inscriure com a demandant d'ocupació al servei d'ocupació de la teva comunitat autònoma.

Una altra de les coses necessàries és tenir almenys 60 dies cotitzats al règim d'artistes. Això en els 18 mesos previs al teu estat de desocupació (després de l'1 de juliol del 2023). Alternativament, pots tenir 180 dies treballats com a artista durant els 6 anys anteriors a la teva situació de desocupació.

Fins a 2.400 euros si cobres el màxim

La quantia de la prestació especial per a artistes es basa en l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). Generalment, és igual al 80% de l'IPREM mensual actualitzat, és a dir, 480 euros aquest any.

Un home aixeca el puça en senyal d'aprovació, amb un fons de bitllets i monedes d'euro, i diversos bitllets de 50 euros al cercle

Tot i això, si la mitjana diària de les bases de cotització dels últims 60 dies de treball en el règim d'artistes supera els 60 euros, es pagarà el 100% de l'IPREM, o, cosa que és el mateix, 600 euros.

La durada de l'ajuda especial per a artistes és de 120 dies en total, quatre mesos. Això vol dir que si cobres els 600 euros durant tot el temps de l'ajuda et corresponen en total 2.400 euros.

Has de saber, això sí, que la prestació se suspendrà automàticament quan l'artista trobi feina. Es tracta d'un ajut per a aquells artistes sense feina. A més, una altra cosa important és que aquesta ajuda especial permet cotitzar per a la jubilació.

➡️ Economia

Més notícies: