Una parella de gent gran revisa documents amb una dona més jove. A la cantonada inferior esquerra de la imatge, hi ha un requadre que mostra l?edifici del Ministeri d?Ocupació i Seguretat Social d?Espanya.
ECONOMIA

Pots quedar-te sense pensió tot i haver cotitzat 15 anys? La Seguretat Social alerta

Aquesta normativa pot deixar fora aquells que no han tingut una vida laboral recent i contínua

Per a molts, assolir els 15 anys de cotització a la Seguretat Social és una fita que sembla que t'asseguri una pensió de jubilació. Però això no sempre és suficient.

La Seguretat Social adverteix que, encara que hagis complert aquests anys de cotització, et pots quedar sense pensió si no has cotitzat almenys dos dels darrers 15 anys abans de la teva jubilació.

Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro

Aquest requisit, conegut com el “període de carència específic”, és crucial per obtenir el dret a la pensió de jubilació i pot deixar molts fora del sistema si no es compleix.

El període de carència específic és un requisit que exigeix que, dins dels 15 anys anteriors a la sol·licitud de la jubilació, almenys dos anys hagin estat cotitzats de manera efectiva.

Aquesta regla cerca assegurar que el treballador hagi mantingut una relació laboral recent i contínua amb la Seguretat Social, evitant que persones que han deixat de cotitzar per llargs períodes puguin accedir a la pensió sense haver contribuït recentment.

Per què és important aquest requisit?

La Seguretat Social implementa aquest requisit per mantenir la sostenibilitat del sistema de pensions i garantir que els beneficiaris hagin contribuït de manera contínua els anys previs a la seva jubilació.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat

Sense aquest requisit, persones que han cotitzat de manera discontínua o que han passat llargs períodes fora del mercat laboral podrien accedir a la pensió, cosa que podria desestabilitzar financerament el sistema.

Què fer si et deneguen la pensió?

Si et trobes en la situació que la Seguretat Social t'ha denegat la pensió per no complir amb el període de carència específic, hi ha diversos passos que pots seguir per intentar solucionar el problema.

Primer, cal revisar-ne la resolució. És fonamental entendre exactament perquè s'ha denegat la pensió. Pot haver-hi errors administratius que, si es corregeixen, et podrien permetre complir els requisits.

Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una dona jubilada amb cadira de rodes i una rodona vermella amb una mà amb bitllets de 50 euros

També tens dret a presentar una reclamació administrativa dins dels 30 dies següents a la notificació de la denegació. Aquest és el primer pas per intentar revertir la decisió.

Si la reclamació administrativa no té èxit, pots considerar acudir a la via judicial. Comptar amb l'assistència d'un advocat especialitzat en dret laboral i de la Seguretat Social pot ser molt útil.

Encara que, si hi ets a temps, també pots planificar complir els dos anys de cotització necessaris abans de la jubilació. Això pot implicar treballar durant un període addicional o trobar maneres de cotitzar, com a través d'acords especials o llocs de treball a temps parcial.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: